Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Szarlotka jabłkowo-śliwkowa według Mateusza Gesslera

Szarlotka jabłkowo-śliwkowa według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Okazuje się, że szarlotka to nie tylko jabłka! Warto wykorzystać jesienne dary natury i dodać do klasycznej szarlotki także śliwki. Spróbujmy tego mistrzowskiego połączenia.

Składniki

300 g - mąki
200 g - masła
100 g - cukru
700 g - jabłek (kwaśne)
0,5 łyżeczki - cynamonu
2 łyżki - cukru pudru
400 g - śliwek węgierek
4 szt. - białek i 3 łyżki cukru – do ubicia piany

Opis wykonania

1

Mąkę, masło i cukier posiekajmy nożem.

Zagniatamy jak najszybciej ciasto i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

2

Jabłka kroimy w kostkę. Śliwki wydrążamy i kroimy w plasterki. Dodajemy cynamon i cukier.

Podsmażamy na patelni przez 2 minuty i odstawiamy z płyty grzewczej do schłodzenia.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

Foremkę do tarty wykładamy kruchym ciastem, na którym układamy jabłka ze śliwkami.

Następnie dodajemy ubitą z cukrem pianę z białek i delikatnie rozsmarowujemy ją na całej powierzchni.

4

Ścieramy odłożone ciasto kruche na tarce o grubych oczkach.

Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu i schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
zielone_obloczki
Bardzo dobre ciasto. Idealne na jesienne wieczory do herbaty.