Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Palone masło, pełne aromatycznych, orzechowych nut dodane do szarlotki wyniesie ją na kolejny poziom słodkiego mistrzostwa.

Składniki

6-7 dużych jabłek, najlepiej Ligol
1 łyżka cynamonu
120 g masła
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru lub ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Opis wykonania

Palone masło:

Masło przełóż do rondelka, podgrzewaj je na średnim ogniu. Po chwili, kiedy masło zacznie się pienić, kilka razy przemieszaj, aby całość miała jednakową temperaturę. Kiedy masło zacznie pachnieć orzechami, a na dnie rondelka zauważysz osad, będzie to znak, że palone masło jest gotowe.

Obrane jabłka zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj cynamon i wymieszaj.

Do misy robota kuchennego przełóż mąkę, żółtka, cukier puder i palone masło. Wyrabiaj do momentu powstania gładkiego ciasta. Formę do pieczenia wysmaruj masłem lub rozłóż papier do pieczenia. Dół formy wyklej połową ciasta, wyłóż jabłka, pozostałe ciasto krusz na jabłkach, pokrywając je całkowicie.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Szarlotkę piecz w piekarniku wykorzystując funkcję Perfect Bake.

Piekarnik bez tej funkcji: 180°C termoobieg 35–40 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych