Szarlotka z palonym masłem
4 porcje
80 min
Średnie
Składniki
Szarlotka z palonym masłem
Szarlotka z palonym masłem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Palone masło:
Masło przełóż do rondelka, podgrzewaj je na średnim ogniu. Po chwili, kiedy masło zacznie się pienić, kilka razy przemieszaj, aby całość miała jednakową temperaturę. Kiedy masło zacznie pachnieć orzechami, a na dnie rondelka zauważysz osad, będzie to znak, że palone masło jest gotowe.
Obrane jabłka zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj cynamon i wymieszaj.
Do misy robota kuchennego przełóż mąkę, żółtka, cukier puder i palone masło. Wyrabiaj do momentu powstania gładkiego ciasta. Formę do pieczenia wysmaruj masłem lub rozłóż papier do pieczenia. Dół formy wyklej połową ciasta, wyłóż jabłka, pozostałe ciasto krusz na jabłkach, pokrywając je całkowicie.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Szarlotkę piecz w piekarniku wykorzystując funkcję Perfect Bake.
Piekarnik bez tej funkcji: 180°C termoobieg 35–40 minut.
Komentarze