Szparagi z wędzonym łososiem i serem
2 porcje
10 min
Łatwe
Danie to jest ekspresowe, wystarczy 10 min i już jest gotowe. Składniki kolorami kontrastują i wspólnie bardzo dobrze smakują.
Składniki
100 g serka białego miękkiego solankowego z ziołami
2 garść zielonych szparagów,
3 łyżka oleju rzepakowego,
200 g wędzonego filetu z łososia norweskiego,
2 łyżeczka musztardy sarepskiej,
świeży tymianek,
kiełki: słonecznika, buraka,
sól do smaku,
1 szczypta cukru,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku..
Szparagi z wędzonym łososiem i serem
Szparagi z wędzonym łososiem i serem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy w całości).
Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli. Szparagi podgrzewamy 2-3 min na patelni, mają być al dente. Na koniec dodajemy musztardę, delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Łososia oddzielamy od skóry i dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy świeżym tymiankiem. Ser kroimy w drobną kostkę. Szparagi podajemy z łososiem, serem i dodajemy kiełki.
Komentarze