Szparagi zielone z pieczonym łososiem
3 porcje
15 min
Łatwe
Przystawkę bardzo szybką przygotowałam, gdzie do zielonych szparagów łososia dodałam. Ryba została lekko podsmażona, a następnie z musztardą upieczona
Składniki
500 g szparagów zielonych,
450 g surowego łososia norweskiego,
4 łyżeczka musztardy ostrej,
3 łyżeczka ziaren kapary,
świeży tymianek,
pieprz cytrynowy,
2 łyżka oleju rzepakowego,
1 łyżeczka soli,
1/4 łyżeczka cukru,
pomidory suszone w oleju.
Szparagi zielone z pieczonym łososiem
Szparagi zielone z pieczonym łososiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min.
Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie wysoki garnek. Wstawiamy do niego luźno związane szparagi. Ich główki powinny wystawać ponad poziom wody, by miękły gotując się na parze. Wodę lekko solimy i słodzimy, doprowadzamy do wrzenia. Czas gotowania zależy od grubości naszych szparagów ok. 5-8 minut. Odcedzamy z wody.
Łososia myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na 3 porcje. Doprawiamy dużą ilością pieprzu cytrynowego.
Musztardę mieszamy z posiekanymi drobno kaparami, 1 łyżeczką posiekanych igiełek tymianku.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy łososia ok. 2 min od str. skóry. Następnie patelnię zdejmujemy z ognia i obracamy go z każdej str. na kilka sekund.
Łososia (skóra w dół) układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ryby nakładamy przygotowaną musztardę i pieczemy ok. 8 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Szparagi podajemy z łososiem i pomidorami suszonymi, dla smaku i kontrastu kolorów.
Rada: szparagi najlepiej przygotować wcześniej, ale nie gotować, następnie podsmażyć łososia i w tym samym czasie piec rybę i gotować szparagi.
Komentarze