Szpinakowy torcik
9 porcje
240 min
Średnie
Składniki
Szpinakowy torcik
Szpinakowy torcik
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka (całe) ubijamy razem z cukrem. Szpinak dokładnie myjemy i miksujemy na gładka masę z olejem. Do ubitych jajek dodajemy szpinak, proszek, skórkę cytrynową, cukier z wanilią i miksujemy. Dodajemy mąkę (obydwie szklanki) i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem i przekładam ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 45 minut. Wystudzone ciasto przecinamy na pół. Śmietankę ubijamy z cukrem, do sztywnej dodajemy mascarpone i przekładamy ciasto. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Gdy przestygnie ale nadal jest płynna to polewamy cały placek. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Komentarze