Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciekawe połączenie szpinaku do wypieku, w taki sposób można przemycić szpinak niejadkom ;) Pięknie wygląda i przepysznie smakuje

Składniki

100 g rozdrobniony świeży szpinak
4 szt. jajka
1/2 szklanka cukier kryształ
1 szklanka olej
2 szklanka maka pszenna
3 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżka cukier waniliowy
1 łyżka skórka otarta z cytryny
400 ml śmietana kremówka
2 x 250 g serek mascarpone
5 łyżka cukier kryształ
200 ml śmietana kremówka
2 szt. mleczna czekolada

Opis wykonania

Jajka (całe) ubijamy razem z cukrem. Szpinak dokładnie myjemy i miksujemy na gładka masę z olejem. Do ubitych jajek dodajemy szpinak, proszek, skórkę cytrynową, cukier z wanilią i miksujemy. Dodajemy mąkę (obydwie szklanki) i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem i przekładam ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 45 minut. Wystudzone ciasto przecinamy na pół. Śmietankę ubijamy z cukrem, do sztywnej dodajemy mascarpone i przekładamy ciasto. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Gdy przestygnie ale nadal jest płynna to polewamy cały placek. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych