Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szpinakowy torcik

Opis wykonania

Ciekawe połączenie szpinaku do wypieku, w taki sposób można przemycić szpinak niejadkom ;) Pięknie wygląda i przepysznie smakuje

Jajka (całe) ubijamy razem z cukrem. Szpinak dokładnie myjemy i miksujemy na gładka masę z olejem. Do ubitych jajek dodajemy szpinak, proszek, skórkę cytrynową, cukier z wanilią i miksujemy. Dodajemy mąkę (obydwie szklanki) i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem i przekładam ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 45 minut. Wystudzone ciasto przecinamy na pół. Śmietankę ubijamy z cukrem, do sztywnej dodajemy mascarpone i przekładamy ciasto. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Gdy przestygnie ale nadal jest płynna to polewamy cały placek. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.