tacos warzywne z sałatką zieloną i pastą z soczewicy
2 porcje
30 min
Łatwe
pyszny lunch do pracy dla wegetarian i nie tylko
Składniki
2 szt. placki tortilli pełnoziarniste
1 łyżka oliwa
1 łyżeczka sok i skórka z limonki
1 szczypta sól
1 garść kolendra
1 szklanka zielona soczewica, ugotowana
1 łyżeczka czarny sezam uprażony
1 szt. szalotka
1 szt. świeży ogórek
1 szt. młoda cukinia
2 szt. ząbki czosnku pieczonego z oliwy
tacos warzywne z sałatką zieloną i pastą z soczewicy
tacos warzywne z sałatką zieloną i pastą z soczewicy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
z tortilli wyciąć kółka o śr 10 cm i podprażyć na suchej patelni, nadając im formę kieszonki, do której włożymy zielone warzywa. Ugotowaną zielona soczewicę włożyć do miski dodać zeszklona na oliwie szalotkę i czosnek pieczony z oliwy, doprawić sola i pieprzem i zblendować na pastę. Jeśli będzie za sucha dodać oliwy z marynaty pieczonego czosnku. pastę włożyć do kieszonek z tortilli. Czas na zieloną sałatkę: cukinię i ogórek bez nasion pokroić w cienkie zapałki, dodać posiekana kolendrę, zalać sosem przygotowanym z oliwy, soku i skórki z limonki, pieprzu i soli. Wymieszać pozostawić na 10 min aby się zmacerowała. Porcję sałatki wykładać na tortille tuz przed zjedzeniem i posypać czarnym sezamem. To propozycja lekkiego i odświeżającego lunchu do pracy
Komentarze