Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

tacos warzywne z sałatką zieloną i pastą z soczewicy

tacos warzywne z sałatką zieloną i pastą z soczewicy
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
pyszny lunch do pracy dla wegetarian i nie tylko

Składniki

2 szt. placki tortilli pełnoziarniste
1 łyżka oliwa
1 łyżeczka sok i skórka z limonki
1 szczypta sól
1 garść kolendra
1 szklanka zielona soczewica, ugotowana
1 łyżeczka czarny sezam uprażony
1 szt. szalotka
1 szt. świeży ogórek
1 szt. młoda cukinia
2 szt. ząbki czosnku pieczonego z oliwy

Opis wykonania

z tortilli wyciąć kółka o śr 10 cm i podprażyć na suchej patelni, nadając im formę kieszonki, do której włożymy zielone warzywa. Ugotowaną zielona soczewicę włożyć do miski dodać zeszklona na oliwie szalotkę i czosnek pieczony z oliwy, doprawić sola i pieprzem i zblendować na pastę. Jeśli będzie za sucha dodać oliwy z marynaty pieczonego czosnku. pastę włożyć do kieszonek z tortilli. Czas na zieloną sałatkę: cukinię i ogórek bez nasion pokroić w cienkie zapałki, dodać posiekana kolendrę, zalać sosem przygotowanym z oliwy, soku i skórki z limonki, pieprzu i soli. Wymieszać pozostawić na 10 min aby się zmacerowała. Porcję sałatki wykładać na tortille tuz przed zjedzeniem i posypać czarnym sezamem. To propozycja lekkiego i odświeżającego lunchu do pracy
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych