Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tamaryndowe krewertki z grzybami leśnymi

Tamaryndowe krewertki z grzybami leśnymi
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Uwielbiam grzyby i krewetki więc stworzyłam wariację, która stanowi istny kalejdoskop doznań smakowych i zapachowych :)

Składniki

40 dkg oczyszczone krewetki
30 dkg świeże borowiki lub kurki
1 szt. papryczka chilli
1 szt. czerwona papryka
1 szt. trawa cytrynowa
2 łyżeczka posiekany imbir
ząbek czosnku
2 łyżka cukier palmowy
1 łyżeczka skrobia kukurydziana
1 szczypta kolendra
3 łyżka olej arachidowy
3 łyżka pasta tamaryndowa
1/2 łyżka gorąca woda
sambal
2 szklanka makaron ryżowy

Opis wykonania

Sos – zmieszać wodę, cukier i pastę tamaryndową. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, chili, imbir i trawę cytrynową. Grzyby obrać, pokroić w kostkę i zblanszować. Dodać paprykę, a następnie oczyszczone krewetki. Smażyć do zrumienia. Dodać sos i smażyć ok. 2 minut. Sos zagęszczamy skrobią kukurydzianą, którą dodajemy na końcu. Całość należy podawać na ugotowanym ryżowym makaronie i przybrać kolendrą. Dla chętnych do osobnej miseczki nakładamy sambal. Niebo w gębie, choć może piekielnie palić :) Idealne do pracy, na pobudzenie szarych komórek.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych