Tamaryndowe krewertki z grzybami leśnymi
4 porcje
40 min
Średnie
Uwielbiam grzyby i krewetki więc stworzyłam wariację, która stanowi istny kalejdoskop doznań smakowych i zapachowych :)
Składniki
40 dkg oczyszczone krewetki
30 dkg świeże borowiki lub kurki
1 szt. papryczka chilli
1 szt. czerwona papryka
1 szt. trawa cytrynowa
2 łyżeczka posiekany imbir
ząbek czosnku
2 łyżka cukier palmowy
1 łyżeczka skrobia kukurydziana
1 szczypta kolendra
3 łyżka olej arachidowy
3 łyżka pasta tamaryndowa
1/2 łyżka gorąca woda
sambal
2 szklanka makaron ryżowy
Tamaryndowe krewertki z grzybami leśnymi
Tamaryndowe krewertki z grzybami leśnymi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sos – zmieszać wodę, cukier i pastę tamaryndową.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, chili, imbir i trawę cytrynową. Grzyby obrać, pokroić w kostkę i zblanszować. Dodać paprykę, a następnie oczyszczone krewetki. Smażyć do zrumienia. Dodać sos i smażyć ok. 2 minut. Sos zagęszczamy skrobią kukurydzianą, którą dodajemy na końcu. Całość należy podawać na ugotowanym ryżowym makaronie i przybrać kolendrą. Dla chętnych do osobnej miseczki nakładamy sambal.
Niebo w gębie, choć może piekielnie palić :) Idealne do pracy, na pobudzenie szarych komórek.
Komentarze