Makaron ryżowy

Makaron ryżowy

 

Makaron chiński ryżowy to znakomita alternatywa dla tradycyjnego makaronu pszennego – sprawdzi się nie tylko w daniach kuchni chińskiej. Nazywany jest przez Chińczyków „makaronem dobrego życia”. Jego głównym składnikiem jest mąka ryżowa oraz woda, dlatego może stanowić element diety bezglutenowej, ponieważ nie zawiera tłuszczu i jest lekkostrawny.

Dania z makaronem ryżowym

Jak gotować makaron ryżowy? Proces jest łatwy i przyjemny – makaron zalewa się wrzątkiem i przykrywa na kilka minut (maksymalnie pięć), dlatego może on stanowić bazę do wielu ekspresowych dań, takich jak makaron ryżowy z warzywami, do którego wykorzystać można mieszankę warzyw mrożonych, z dodatkiem sosu sojowego. Makaron warto podsmażyć na oleju sezamowym i odpowiednio doprawić imbirem i kolendrą lub natką pietruszki. Danie udekorować można nasionami sezamu. Alternatywą jest sałatka z makaronem ryżowym, podawana na zimno. Warto przygotować do niej dressing z dodatkiem masła orzechowego i limonki. Do sałatki sprawdzi się czerwona papryka, marchew, cebula dymka, kapusta pekińska oraz prażone orzeszki ziemne. Po dodaniu dressingu, sałatkę należy udekorować świeżą kolendrą.
Makaron ryżowy to nie tylko dania orientalne – ponieważ nie zawiera glutenu, może stanowić zamiennik w wielu tradycyjnych potrawach, takich jak spaghetti czy wszelkiego rodzaju zupy.