Tarta buraczano-żurawinowa
3 porcje
15 min
Łatwe
Zdecydowanie fit, bo bez cukru, maki i tluszczow :) Mozna zejść od razu całą na obiad :)
Składniki
1 szklanka Płatki jaglane
1/2 szklanka Mączka ze słonecznika
1 łyżka Miód
1 łyżka Dżem śliwkowy (lub inny dowolny)
2 szt. Buraki
5 łyżka Dżem żurawinowy
Tarta buraczano-żurawinowa
Tarta buraczano-żurawinowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Namoczone przez chwilę we wrzątku płatki jaglane łączymy z mączka ze słonecznika (blendujemy ok. 1/2 szklanki slonecznika) oraz z miodem i dowolnym ciemnym dżemem. Wygniatamy spod blachy na tartę, odstawiamy do zamrazarki. Podgotowane (lub upieczone) buraki blandujemy z dżemem żurawinowym i bananem. Gotową masę nakładamy na zmrozony spod tarty. Wstawiamy wszystko na 15 min. do zamrażalnika. Po wyjęciu dekorujemy. Podana propozycja zawiera zmrożone owoce (wiśnie i porzeczki), ekspandowana komose ryżowa, żurawinę i słonecznik.
Komentarze