Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty przepis na wspaniałe danie. Za sprawą dyni risotto robi się tak kremowe, że aż rozpływa się w ustach.

Składniki

1/2 szklanka ryż do risotto
1 1/2 szklanka bulion drobiowy
250 g dynia
1/2 szt. cebula
1 1/2 łyżka masło
szczypta szczypta pieprz

Opis wykonania

Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż na małym ogniu do momentu zeszklenia. Dodaj ryż oraz pokrojoną dynie i smaż przez 2-3 min. Następnie wlewaj stopniowo (łyżka po łyżce) bulion drobiowy, mieszając do momentu całkowitego wchłonięcia. Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Na koniec dodaj świeżo mielony pieprz.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
zielone_obloczki
Danie bardzo fajne dla dzieci 😀