Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Fit rolki z sałaty

Fit rolki z sałaty

Opis wykonania

Średnie
dla 4 osób

Rolki z sałaty z ciecierzycą, granatem i hummusem.

Ciecierzycę zalewam dzień wcześniej trzykrotną ilością wody i odstawiam na noc. Kolejnego dnia, rozgrzewam piekarnik do 220 stopni i piekę w nim paprykę w całości. Gdy skórka czernieje i pęka, wyciągam ja. Przekładam do miski i zawijam w plastikową torbę. Po ostudzeniu, zdejmuję z niej skórę i pozbywam się gniazda nasiennego. W garnku gotuję do miękkości namoczoną przez noc ciecierzycę. Gdy wystygnie, miksuję ją za pomocą blendera z łyżką pasty sezamowej tahini, ząbkiem obranego z łupiny czosnku, sokiem z umytej i wymasowanej cytryny, upieczoną papryką, ostrą papryką w proszku, kuminem, solą i pieprzem. Jeśli konsystencja masy jest zbyt gęsta, dolewam zimnej wody.

Przekrawam granat na pół. Trzymam owoc w dłoni i kierując wnętrzem do miski, opukuję łupinę drewnianą kulką/pałką. Nasiona granatu lądują w miseczce.

Natkę, miętę i kolendrę siekam drobno na desce.
Na liściu sałaty kładę porcję hummusu, dodaje garść ziarenek granatu i posiekanych ziół i zawijam!

Z liści jarmużu usuwam łodygi. Ogórka kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do stand blendera wraz z jarmużem, łyżką młodego jęczmienia, sokiem z cytryny i liśćmi bazylii. Dolewam trochę wody, blenduję i powstaje koktajl!
Posiadasz jeszcze lepszy przepis lub poradę? Dodaj go!

Głębia Smaku

Choć tradycyjnie to mieszkańcy słonecznej Italii utożsamiani są z makaronem, jednak Polacy nie ustępują im pod względem miłości do niego. Jest dobry na każdą okazję, jako danie główne podczas wystawnego obiadu i jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. Podawany zarówno w wersji wytrwanej, jak i słodkiej zdobył serca naszych rodaków.

Zobacz magazyn