Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Fit rolki z sałaty

Fit rolki z sałaty

Opis wykonania

Średnie
dla 4 osób

Rolki z sałaty z ciecierzycą, granatem i hummusem.

  1. Ciecierzycę zalewam dzień wcześniej trzykrotną ilością wody i odstawiam na noc.

  2. Kolejnego dnia, rozgrzewam piekarnik do 220 stopni i piekę w nim paprykę w całości.

  3. Gdy skórka czernieje i pęka, wyciągam ja. Przekładam do miski i zawijam w plastikową torbę.

  4. Po ostudzeniu, zdejmuję z niej skórę i pozbywam się gniazda nasiennego.

  5. W garnku gotuję do miękkości namoczoną przez noc ciecierzycę.

  6. Gdy wystygnie, miksuję ją za pomocą blendera z łyżką pasty sezamowej tahini, ząbkiem obranego z łupiny czosnku, sokiem z umytej i wymasowanej cytryny, upieczoną papryką, ostrą papryką w proszku, kuminem, solą i pieprzem. Jeśli konsystencja masy jest zbyt gęsta, dolewam zimnej wody.

  7. Przekrawam granat na pół. Trzymam owoc w dłoni i kierując wnętrzem do miski, opukuję łupinę drewnianą kulką/pałką. Nasiona granatu lądują w miseczce.

  8. Natkę, miętę i kolendrę siekam drobno na desce.

  9. Na liściu sałaty kładę porcję hummusu, dodaje garść ziarenek granatu i posiekanych ziół i zawijam!

  10. Z liści jarmużu usuwam łodygi. O

  11. górka kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do stand blendera wraz z jarmużem, łyżką młodego jęczmienia, sokiem z cytryny i liśćmi bazylii.

  12. Dolewam trochę wody, blenduję i powstaje koktajl!

Tomasz Jakubiak
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Jacka Bilczyńskiego

1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…

 1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…