Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rolki z sałaty z ciecierzycą, granatem i hummusem

Fit rolki z sałaty
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rolki z sałaty z ciecierzycą, granatem i hummusem.

Składniki

1 szklanka ciecierzycy
sok z cytryny
zimna woda
- szczypta soli
pieprz
pasta tahini
kumin
ostra papryka w proszku
czosnek
czerwona papryka
granat
natka pietruszki/mięta/kolendra
1 szt. sałata masłowa
garść jarmużu
1 łyżka młodego jęczmienia w proszku
1/2 szt. zielonego ogórka
sok z cytyny
woda
garść liści bazylii

Opis wykonania

  1. Ciecierzycę zalewam dzień wcześniej trzykrotną ilością wody i odstawiam na noc.
  2. Kolejnego dnia, rozgrzewam piekarnik do 220 stopni i piekę w nim paprykę w całości.
  3. Gdy skórka czernieje i pęka, wyciągam ja. Przekładam do miski i zawijam w plastikową torbę.
  4. Po ostudzeniu, zdejmuję z niej skórę i pozbywam się gniazda nasiennego.
  5. W garnku gotuję do miękkości namoczoną przez noc ciecierzycę.
  6. Gdy wystygnie, miksuję ją za pomocą blendera z łyżką pasty sezamowej tahini, ząbkiem obranego z łupiny czosnku, sokiem z umytej i wymasowanej cytryny, upieczoną papryką, ostrą papryką w proszku, kuminem, solą i pieprzem. Jeśli konsystencja masy jest zbyt gęsta, dolewam zimnej wody.
  7. Przekrawam granat na pół. Trzymam owoc w dłoni i kierując wnętrzem do miski, opukuję łupinę drewnianą kulką/pałką. Nasiona granatu lądują w miseczce.
  8. Natkę, miętę i kolendrę siekam drobno na desce.
  9. Na liściu sałaty kładę porcję hummusu, dodaje garść ziarenek granatu i posiekanych ziół i zawijam!
  10. Z liści jarmużu usuwam łodygi. O
  11. górka kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do stand blendera wraz z jarmużem, łyżką młodego jęczmienia, sokiem z cytryny i liśćmi bazylii.
  12. Dolewam trochę wody, blenduję i powstaje koktajl!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych