Rolki z sałaty z ciecierzycą, granatem i hummusem
4 porcje
Średnie
Rolki z sałaty z ciecierzycą, granatem i hummusem.
Składniki
1 szklanka ciecierzycy
sok z cytryny
zimna woda
- szczypta soli
pieprz
pasta tahini
kumin
ostra papryka w proszku
czosnek
czerwona papryka
granat
natka pietruszki/mięta/kolendra
1 szt. sałata masłowa
garść jarmużu
1 łyżka młodego jęczmienia w proszku
1/2 szt. zielonego ogórka
sok z cytyny
woda
garść liści bazylii
Fit rolki z sałaty
Fit rolki z sałaty
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Ciecierzycę zalewam dzień wcześniej trzykrotną ilością wody i odstawiam na noc.
- Kolejnego dnia, rozgrzewam piekarnik do 220 stopni i piekę w nim paprykę w całości.
- Gdy skórka czernieje i pęka, wyciągam ja. Przekładam do miski i zawijam w plastikową torbę.
- Po ostudzeniu, zdejmuję z niej skórę i pozbywam się gniazda nasiennego.
- W garnku gotuję do miękkości namoczoną przez noc ciecierzycę.
- Gdy wystygnie, miksuję ją za pomocą blendera z łyżką pasty sezamowej tahini, ząbkiem obranego z łupiny czosnku, sokiem z umytej i wymasowanej cytryny, upieczoną papryką, ostrą papryką w proszku, kuminem, solą i pieprzem. Jeśli konsystencja masy jest zbyt gęsta, dolewam zimnej wody.
- Przekrawam granat na pół. Trzymam owoc w dłoni i kierując wnętrzem do miski, opukuję łupinę drewnianą kulką/pałką. Nasiona granatu lądują w miseczce.
- Natkę, miętę i kolendrę siekam drobno na desce.
- Na liściu sałaty kładę porcję hummusu, dodaje garść ziarenek granatu i posiekanych ziół i zawijam!
- Z liści jarmużu usuwam łodygi. O
- górka kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do stand blendera wraz z jarmużem, łyżką młodego jęczmienia, sokiem z cytryny i liśćmi bazylii.
- Dolewam trochę wody, blenduję i powstaje koktajl!
Komentarze