Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Rolki z sałaty z ciecierzycą, granatem i hummusem

Opis wykonania

Rolki z sałaty z ciecierzycą, granatem i hummusem.

  1. Ciecierzycę zalewam dzień wcześniej trzykrotną ilością wody i odstawiam na noc.
  2. Kolejnego dnia, rozgrzewam piekarnik do 220 stopni i piekę w nim paprykę w całości.
  3. Gdy skórka czernieje i pęka, wyciągam ja. Przekładam do miski i zawijam w plastikową torbę.
  4. Po ostudzeniu, zdejmuję z niej skórę i pozbywam się gniazda nasiennego.
  5. W garnku gotuję do miękkości namoczoną przez noc ciecierzycę.
  6. Gdy wystygnie, miksuję ją za pomocą blendera z łyżką pasty sezamowej tahini, ząbkiem obranego z łupiny czosnku, sokiem z umytej i wymasowanej cytryny, upieczoną papryką, ostrą papryką w proszku, kuminem, solą i pieprzem. Jeśli konsystencja masy jest zbyt gęsta, dolewam zimnej wody.
  7. Przekrawam granat na pół. Trzymam owoc w dłoni i kierując wnętrzem do miski, opukuję łupinę drewnianą kulką/pałką. Nasiona granatu lądują w miseczce.
  8. Natkę, miętę i kolendrę siekam drobno na desce.
  9. Na liściu sałaty kładę porcję hummusu, dodaje garść ziarenek granatu i posiekanych ziół i zawijam!
  10. Z liści jarmużu usuwam łodygi. O
  11. górka kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do stand blendera wraz z jarmużem, łyżką młodego jęczmienia, sokiem z cytryny i liśćmi bazylii.
  12. Dolewam trochę wody, blenduję i powstaje koktajl!