Tarta musli z owocami
9 porcje
70 min
Średnie
Pyszna i zdrowa propozycja, na to co można zjeść zamiast ciasta w weekend i nie tylko.
Składniki
150 g Płatki owsiane na spód
50 g Masło na spód
1 łyżka Cukier trzcinowy na spód
2-3 łyżka Woda na spód
320 g Płatki owsiane
50 g Cukier trzcinowy
1 szt. Banan
1 kg Mieszane owoce: śliwki, rabarbar, truskawki itp.
150 g Masło
30 g Cukier trzcinowy do masła
Tarta musli z owocami
Tarta musli z owocami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Moją tartę piekłam w ceramicznej formie o średnicy 32 cm.
Spód owsiany: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Płatki zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy), wsypać do miski, dodać cukier trzcinowy, drobno pokrojone zimne masło i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto i wylepić nim dno ceramicznej formy, podwijając do góry lekko również boki. Włożyć do piekarnika i piec 10 minut, po czym wyciągnąć.
Nadzienie: Płatki wsypać do miski, dodać cukier trzcinowy i drobno pokrojonego banana. Wymieszać i wyłożyć na lekko podpieczonym owsianym spodzie. Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki (śliwki i truskawki na pół, rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki). Na płatkach owsianych wyłożyć owoce (jeżeli macie mrożone, to wlać również sok), masło stopić z cukrem trzcinowym i polać nim równomiernie całą tartę. Włożyć do piekarnika (nadal rozgrzanego do 200°C) i piec 40 minut. Upieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Komentarze