Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Tarta tatin to tarta z nadzieniem z karmelizowanych jabłek. Jej nazwa pochodzi od nazwiska jej twórczyni, Stéphanie Tatin, która wymyśliła ją w 1898 roku w Lamotte-Beuvron.

Składniki

1 opakowanie - ciasta francuskiego
6 szt. - jabłek (twardszych, np. typu Ligol)
100 g - drobnego cukru
90 g - masła (60 g do masy z cukrem, 30 g do posmarowania jabłek)
- lody waniliowe lub gęsta śmietana, lub creme fraiche do podania

Opis wykonania

Krok 1

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Na gorącą patelnię wysyp cukier i podgrzewaj do roztopienia. Potem dodaj masło i wymieszaj. Masę przelej na dno naczynia do pieczenia, równomiernie rozprowadź.

Krok 2

Na całej powierzchni ułóż ćwiartki jabłek. Posmaruj je roztopionym masłem. Jabłka zapiekaj w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C. Na wierzch jabłek ułóż kółko wycięte z ciasta francuskiego o wielkości naczynia. Ciasto po bokach dociśnij do jabłek. Ciasto nakłuj w kilku miejscach. Piecz kolejne 15–20 minut do zarumienienia ciasta.

Krok 3

Ciasto odstaw do wystygnięcia no około godzinę. Po tym czasie delikatnie podetnij nożem boki ciasta i wyjmij je na talerz. Podawaj je z creme fraiche lub gęstą śmietaną, lub lodami waniliowymi.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.  



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych