Tarta tatin
8 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Tarta tatin jabłkowa
Tarta tatin jabłkowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Na gorącą patelnię wysyp cukier i podgrzewaj do roztopienia. Potem dodaj masło i wymieszaj. Masę przelej na dno naczynia do pieczenia, równomiernie rozprowadź.
Na całej powierzchni ułóż ćwiartki jabłek. Posmaruj je roztopionym masłem. Jabłka zapiekaj w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C. Na wierzch jabłek ułóż kółko wycięte z ciasta francuskiego o wielkości naczynia. Ciasto po bokach dociśnij do jabłek. Ciasto nakłuj w kilku miejscach. Piecz kolejne 15–20 minut do zarumienienia ciasta.
Ciasto odstaw do wystygnięcia no około godzinę. Po tym czasie delikatnie podetnij nożem boki ciasta i wyjmij je na talerz. Podawaj je z creme fraiche lub gęstą śmietaną, lub lodami waniliowymi.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Komentarze