Tarta z bakłażanem, szparagami i cukinią
4 porcje
45 min
Średnie
Składniki
Tarta z bakłażanem, szparagami i cukinią
Tarta z bakłażanem, szparagami i cukinią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Kroimy bakłażana w kostki i przekładamy go na patelnie z rozgrzanym olejem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na 5 min, co jakiś czas mieszając. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do bakłażana. Pieczemy jeszcze przez 5-10 min, aż do zarumienienia bakłażana. Mieszankę przekładamy do blendera. Po zmiksowaniu pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ciasto kroimy na prostokąty, zawijamy każdy bok na ok 1cm i zlepiamy je za pomocą wody. Nakładamy zmielonego bakłażana na ciasto. Kroimy cukinię, szparagi obieramy i umieszczamy na tarcie. Kwadraciki z sera feta dodajemy na górę. Wkładamy do pieca na 20 minut. Dip do tarty: Do jogurtu naturalnego dodaje czosnek i posiekaną bazylię. Doprawiam solą. Tartę podajemy z dipem jogurtowo-czosnkowym. Smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. *Składniki do przygotowania 4 szt.
Komentarze