Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tarta z bakłażanem, szparagami i cukinią

Tarta z bakłażanem, szparagami i cukinią
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zaskakuje smakiem ;)

Składniki

300 g bakłażan
120 g cukinia
60 g ser typu feta
1 szt. ciasto na tarte o wymiarach 38cm x 24cm
8 szt. szparagi
4 szt. czosnek (ząbki)
40 g jogurt naturalny
5 szt. bazylia (listki)
30 ml olej

Opis wykonania

Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Kroimy bakłażana w kostki i przekładamy go na patelnie z rozgrzanym olejem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na 5 min, co jakiś czas mieszając. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do bakłażana. Pieczemy jeszcze przez 5-10 min, aż do zarumienienia bakłażana. Mieszankę przekładamy do blendera. Po zmiksowaniu pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ciasto kroimy na prostokąty, zawijamy każdy bok na ok 1cm i zlepiamy je za pomocą wody. Nakładamy zmielonego bakłażana na ciasto. Kroimy cukinię, szparagi obieramy i umieszczamy na tarcie. Kwadraciki z sera feta dodajemy na górę. Wkładamy do pieca na 20 minut. Dip do tarty: Do jogurtu naturalnego dodaje czosnek i posiekaną bazylię. Doprawiam solą. Tartę podajemy z dipem jogurtowo-czosnkowym. Smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. *Składniki do przygotowania 4 szt.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych