Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowa wersja pysznego ciasta na bazie ricotty. Tarty na słodko to idealny deser na zimno i gorąco.

Składniki

2 szklanka amarantus ekspandowany
3/4 szklanka daktyle
1 łyżka olej kokoswoy
500 g serek ricotta
2 garść orkisz eksandowany
1 łyżka ksylitol
1 szt. sok z cytryny
1 szczypta olejek waniliowy
1 szt. awokado
1 łyżeczka karob
1 -2 garść jagły ekspandowane

Opis wykonania

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie blendujemy na gładką masę. Olej kokosowy rozpuszczamy. Amarantus, olej i daktyle łączymy do uzyskania kleistej masy. Wyklejamy formę do tarty i chłodzimy około 30 minut. Ricottę ubijamy mikserem, aż uzyskamy konsystencję bitej śmietany. Dodajemy ksylitol, sok wyciśnięty z 3/4 cytryny, aromat waniliowy i dalej miksujemy. Dodajemy ekspandowane ziarna orkiszu. Tak wymieszaną masę wykładamy na nasz spód. Awokado obieramy i blendujemy z karobem, sokiem wyciśniętym z 1/4 cytryny. Masę czekoladową wykładamy na ciasto. Wierzch tarty posypujemy ekspandowanymi jagłami. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych