Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcji

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowa wersja pysznego ciasta na bazie ricotty. Tarty na słodko to idealny deser na zimno i gorąco.

Składniki

2 szklanka amarantus ekspandowany
3/4 szklanka daktyle
1 łyżka olej kokoswoy
500 g serek ricotta
2 garść orkisz eksandowany
1 łyżka ksylitol
1 szt. sok z cytryny
1 szczypta olejek waniliowy
1 szt. awokado
1 łyżeczka karob
1 -2 garść jagły ekspandowane

Opis wykonania

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie blendujemy na gładką masę. Olej kokosowy rozpuszczamy. Amarantus, olej i daktyle łączymy do uzyskania kleistej masy. Wyklejamy formę do tarty i chłodzimy około 30 minut. Ricottę ubijamy mikserem, aż uzyskamy konsystencję bitej śmietany. Dodajemy ksylitol, sok wyciśnięty z 3/4 cytryny, aromat waniliowy i dalej miksujemy. Dodajemy ekspandowane ziarna orkiszu. Tak wymieszaną masę wykładamy na nasz spód. Awokado obieramy i blendujemy z karobem, sokiem wyciśniętym z 1/4 cytryny. Masę czekoladową wykładamy na ciasto. Wierzch tarty posypujemy ekspandowanymi jagłami. Smacznego!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych