Tarta z rozmarynem i szalotką
6 porcje
120 min
Średnie
Składniki
Tarta z rozmarynem i szalotką
Tarta z rozmarynem i szalotką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szalotki obieramy, kroimy wzdłuż i podsmażamy na maśle na rumiany kolor.
Dodajemy pokrojone truskawki i smażymy jeszcze 2 minuty.
Dodajemy resztę składników, podlewamy ½ części wina i dusimy przez kolejne 5 minut.
Dolewamy resztę wina i dusimy na niskiej mocy płyty grzewczej, aż płyn odparuje i szalotki będą miękkie.
Porada
Jajka w cieście można zastąpić np. przetartymi jabłkami. Zadaniem jajek jest połączenie składników ciasta – zamiast nich możesz dodać odrobinę mąki kukurydzianej lub dobrze zmiksowanego tofu (50 g tofu = 1 jajko).
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i pokrojony (dobrze schłodzony) smalec.
Wszystkie składniki dobrze siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folie i schładzamy w lodówce przez min. 12 h. 15% ciasta odkładamy.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 12–15 minut.
Na upieczonym cieście wykładamy duszone szalotki i posypujemy startym świeżym ciastem.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Komentarze