Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Jeśli lubisz łączyć smaki, to koniecznie spróbuj tego mistrzowskiego połączenia.

Składniki

300 g mąki
200 g smalcu (można użyć masła)
1 łyżeczka cukru pudru
1 jajko
2 łyżki śmietany
400 g szalotki
1 łyżka świeżego rozmarynu
Sól, pepperoni
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki miodu
200 g truskawek
100 ml białego wina

Opis wykonania

1

Szalotki obieramy, kroimy wzdłuż i podsmażamy na maśle na rumiany kolor.

Dodajemy pokrojone truskawki i smażymy jeszcze 2 minuty.

2

Dodajemy resztę składników, podlewamy ½ części wina i dusimy przez kolejne 5 minut.

Dolewamy resztę wina i dusimy na niskiej mocy płyty grzewczej, aż płyn odparuje i szalotki będą miękkie.

Porada

Jajka w cieście można zastąpić np. przetartymi jabłkami. Zadaniem jajek jest połączenie składników ciasta – zamiast nich możesz dodać odrobinę mąki kukurydzianej lub dobrze zmiksowanego tofu (50 g tofu = 1 jajko).



Bosh Logo
Bosh
3

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i pokrojony (dobrze schłodzony) smalec.

Wszystkie składniki dobrze siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto.

Zawijamy w folie i schładzamy w lodówce przez min. 12 h. 15% ciasta odkładamy.

4

Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 12–15 minut.

6

Na upieczonym cieście wykładamy duszone szalotki i posypujemy startym świeżym ciastem.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych