Tarta z rozmarynem i szalotką
![Tarta z rozmarynem i szalotką](https://akademiasmaku.pl/storage/7257/conversions/tarta-z-rozmarynem-i-szalotka-4425-single.webp)
6 porcje
120 min
Średnie
Składniki
Tarta z rozmarynem i szalotką
Tarta z rozmarynem i szalotką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8357/conversions/zM7wQJ0QQvjhM6-thumb.webp)
Szalotki obieramy, kroimy wzdłuż i podsmażamy na maśle na rumiany kolor.
Dodajemy pokrojone truskawki i smażymy jeszcze 2 minuty.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8358/conversions/XRGzacRnBEWTqQ-thumb.webp)
Dodajemy resztę składników, podlewamy ½ części wina i dusimy przez kolejne 5 minut.
Dolewamy resztę wina i dusimy na niskiej mocy płyty grzewczej, aż płyn odparuje i szalotki będą miękkie.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8359/conversions/0yf8Vt4KY3tvAR-thumb.webp)
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i pokrojony (dobrze schłodzony) smalec.
Wszystkie składniki dobrze siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folie i schładzamy w lodówce przez min. 12 h. 15% ciasta odkładamy.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8360/conversions/y8XjMDARIG7FzH-thumb.webp)
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 12–15 minut.
![6](https://akademiasmaku.pl/storage/8361/conversions/nwcpC61YjcaUcR-thumb.webp)
Na upieczonym cieście wykładamy duszone szalotki i posypujemy startym świeżym ciastem.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Komentarze