Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z rozmarynem i szalotką

Opis wykonania

Jeśli lubisz łączyć smaki, to koniecznie spróbuj tego mistrzowskiego połączenia.

Tarta z rozmarynem i szalotką - krok 1

Szalotki obieramy, kroimy wzdłuż i podsmażamy na maśle na rumiany kolor.

Dodajemy pokrojone truskawki i smażymy jeszcze 2 minuty.

Tarta z rozmarynem i szalotką - krok 2

Dodajemy resztę składników, podlewamy ½ części wina i dusimy przez kolejne 5 minut.

Dolewamy resztę wina i dusimy na niskiej mocy płyty grzewczej, aż płyn odparuje i szalotki będą miękkie.

Tarta z rozmarynem i szalotką - krok 3

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i pokrojony (dobrze schłodzony) smalec.

Wszystkie składniki dobrze siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto.

Zawijamy w folie i schładzamy w lodówce przez min. 12 h. 15% ciasta odkładamy.

Tarta z rozmarynem i szalotką - krok 4

Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 12–15 minut.

Tarta z rozmarynem i szalotką - krok 5

Na upieczonym cieście wykładamy duszone szalotki i posypujemy startym świeżym ciastem.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Bosch do kuchni