


Tartaletki z warzywami to idealne imprezowe przekąski! Przepis na tartaletki z dynią i kozim serem jest prosty, a danie efektowne i pełne jesiennych smaków.
Do misy robota kuchennego wsyp mąkę oraz sól, mieszaj przez chwilę. Wrzuć masło pokrojone w kostkę i miksuj do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodaj wodę i dalej miksuj całość do połączenia się składników.
Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto ułóż na blacie posypanym mąką, rozwałkuj i podziel na liczbę tartaletek. Foremki natłuść masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawiń części rozwałkowanego ciasta, przenieś je nad formy i rozwiń je bezpośrednio nad nimi. Dociśnij ciasto do brzegów i wstaw foremki z ciastem do lodówki na ok. 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto w tartaletkach pokryj folią aluminiową, obciąż fasolą lub ciężarkami i piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Obraną dynię pokrój na małe kawałki, ok. 0,5 cm grubości. Śmietanę, starty ementaler i oraz jajka zmiksuj na jednolitą masę, dodaj sól i pieprz. Wylej gotową masę na przygotowane wcześniej spody tartaletek, na wierzchu ułóż kawałki dyni oraz plastry sera koziego, całość posyp tymiankiem.
Tartaletki wytrawne piecz 25–30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Masa powinna się ściąć i zarumienić.
Możesz podać też wersję z ricottą, pomarańczą i cukinią.