Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tartaletki z warzywami to idealne imprezowe przekąski! Przepis na tartaletki z dynią i kozim serem jest prosty, a danie efektowne i pełne jesiennych smaków.

Składniki

Kruche ciasto:
1,5 kubka mąki pszennej lub tortowej
125 g schłodzonego masła (2/3 kostki 200 g)
4 łyżki wody
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
300 g obranej dyni
100 g rolady koziej dojrzewającej
gałązki świeżego tymianku
250 ml śmietany 18%
100 g startego ementalera
3 jajka
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Do misy robota kuchennego wsyp mąkę oraz sól, mieszaj przez chwilę. Wrzuć masło pokrojone w kostkę i miksuj do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodaj wodę i dalej miksuj całość do połączenia się składników.

2

Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto ułóż na blacie posypanym mąką, rozwałkuj i podziel na liczbę tartaletek. Foremki natłuść masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawiń części rozwałkowanego ciasta, przenieś je nad formy i rozwiń je bezpośrednio nad nimi. Dociśnij ciasto do brzegów i wstaw foremki z ciastem do lodówki na ok. 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto w tartaletkach pokryj folią aluminiową, obciąż fasolą lub ciężarkami i piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Obraną dynię pokrój na małe kawałki, ok. 0,5 cm grubości. Śmietanę, starty ementaler i oraz jajka zmiksuj na jednolitą masę, dodaj sól i pieprz. Wylej gotową masę na przygotowane wcześniej spody tartaletek, na wierzchu ułóż kawałki dyni oraz plastry sera koziego, całość posyp tymiankiem.

Tartaletki wytrawne piecz 25–30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Masa powinna się ściąć i zarumienić. 

Możesz podać też wersję z ricottą, pomarańczą i cukinią.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych