Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kaczka w pomarańczach

Opis wykonania

Kaczka w pomarańczach z sałatką z roszponki podawana na kaszy pęczak.

  1. Kaczkę nacieram solą i pieprzem, startą skórką z pomarańczy, tartym imbirem, kolendrą, anyżem i cynamonem.

  2. Przekładam do miski i polewam sokiem wyciśniętym z pomarańczy i łyżką białego octu winnego.

  3. Na patelni roztapiam masło i podsmażam drobno pokrojoną cebulkę.

  4. Dorzucam pęczak, dokładnie mieszam i po chwili zalewam bulionem.

  5. Gdy płyn się redukuje, dolewam wywaru, potem wina.

  6. Kaczkę przekładam na blachę, i piekę 1,5 h w 180 stopniach, od czasu do czasu podlewając tłuszczem, który się z niej wytopi.

  7. Na patelni z wytopionym tłuszczem po kaczce, podgrzewam resztę marynaty, dolewam ocet balsamiczny i powoli redukuję.

  8. Pęczak dochodzi, dolewam ostatnią część wina, dodaję łyżkę masła i tarty ser dziugas.

  9. Robię sałatkę z roszponki. Kroję w plastry ogórka, a czerwoną cebulę w piórka.

  10. Skrapiam sokiem z cytryny i olejem z pestek dyni.

  11. Kaczkę porcjuję i podaję na pęczaku z sałatką.

TIP



Aby mięso skruszało i było miękkie najlepiej zamarynować je w occie, occie winnym, soku z cytryny lub soli.