Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kaczka w pomarańczach z sałatką z roszponki podawana na kaszy pęczak.

Składniki

1 szt. kaczka
pomarańcze
ocet balsamiczny
- szczypta cynamonu
1 łyżeczka ziaren anyżu
kolendra w proszku
kawałek korzenia imbiru
sól
pieprz
biały ocet winny
1 szklanka kaszy pęczak
bulion warzywny
cebula
ser dziugas
roszponka
1 szt. zielony ogórek
olej z pestek dyni
1 szt. cytryna
1 szt. czerwona cebula
masło
białe wino

Opis wykonania

  1. Kaczkę nacieram solą i pieprzem, startą skórką z pomarańczy, tartym imbirem, kolendrą, anyżem i cynamonem.
  2. Przekładam do miski i polewam sokiem wyciśniętym z pomarańczy i łyżką białego octu winnego.
  3. Na patelni roztapiam masło i podsmażam drobno pokrojoną cebulkę.
  4. Dorzucam pęczak, dokładnie mieszam i po chwili zalewam bulionem.
  5. Gdy płyn się redukuje, dolewam wywaru, potem wina.
  6. Kaczkę przekładam na blachę, i piekę 1,5 h w 180 stopniach, od czasu do czasu podlewając tłuszczem, który się z niej wytopi.
  7. Na patelni z wytopionym tłuszczem po kaczce, podgrzewam resztę marynaty, dolewam ocet balsamiczny i powoli redukuję.
  8. Pęczak dochodzi, dolewam ostatnią część wina, dodaję łyżkę masła i tarty ser dziugas.
  9. Robię sałatkę z roszponki. Kroję w plastry ogórka, a czerwoną cebulę w piórka.
  10. Skrapiam sokiem z cytryny i olejem z pestek dyni.
  11. Kaczkę porcjuję i podaję na pęczaku z sałatką.

TIP

Aby mięso skruszało i było miękkie najlepiej zamarynować je w occie, occie winnym, soku z cytryny lub soli.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wychodzi niezwykle delikatna w smaku. Sos rewelacja
Bacardi
Świetna kaczka coś pysznego