Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kaczka w pomarańczach z sałatką z roszponki podawana na kaszy pęczak.

Składniki

1 szt. kaczka
pomarańcze
ocet balsamiczny
- szczypta cynamonu
1 łyżeczka ziaren anyżu
kolendra w proszku
kawałek korzenia imbiru
sól
pieprz
biały ocet winny
1 szklanka kaszy pęczak
bulion warzywny
cebula
ser dziugas
roszponka
1 szt. zielony ogórek
olej z pestek dyni
1 szt. cytryna
1 szt. czerwona cebula
masło
białe wino

Opis wykonania

  1. Kaczkę nacieram solą i pieprzem, startą skórką z pomarańczy, tartym imbirem, kolendrą, anyżem i cynamonem.
  2. Przekładam do miski i polewam sokiem wyciśniętym z pomarańczy i łyżką białego octu winnego.
  3. Na patelni roztapiam masło i podsmażam drobno pokrojoną cebulkę.
  4. Dorzucam pęczak, dokładnie mieszam i po chwili zalewam bulionem.
  5. Gdy płyn się redukuje, dolewam wywaru, potem wina.
  6. Kaczkę przekładam na blachę, i piekę 1,5 h w 180 stopniach, od czasu do czasu podlewając tłuszczem, który się z niej wytopi.
  7. Na patelni z wytopionym tłuszczem po kaczce, podgrzewam resztę marynaty, dolewam ocet balsamiczny i powoli redukuję.
  8. Pęczak dochodzi, dolewam ostatnią część wina, dodaję łyżkę masła i tarty ser dziugas.
  9. Robię sałatkę z roszponki. Kroję w plastry ogórka, a czerwoną cebulę w piórka.
  10. Skrapiam sokiem z cytryny i olejem z pestek dyni.
  11. Kaczkę porcjuję i podaję na pęczaku z sałatką.

TIP

Aby mięso skruszało i było miękkie najlepiej zamarynować je w occie, occie winnym, soku z cytryny lub soli.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wychodzi niezwykle delikatna w smaku. Sos rewelacja
Bacardi
Świetna kaczka coś pysznego