Kaczka w pomarańczach
4 porcje
Średnie
Kaczka w pomarańczach z sałatką z roszponki podawana na kaszy pęczak.
Składniki
1 szt. kaczka
pomarańcze
ocet balsamiczny
- szczypta cynamonu
1 łyżeczka ziaren anyżu
kolendra w proszku
kawałek korzenia imbiru
sól
pieprz
biały ocet winny
1 szklanka kaszy pęczak
bulion warzywny
cebula
ser dziugas
roszponka
1 szt. zielony ogórek
olej z pestek dyni
1 szt. cytryna
1 szt. czerwona cebula
masło
białe wino
Kaczka w pomarańczach
Kaczka w pomarańczach
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Kaczkę nacieram solą i pieprzem, startą skórką z pomarańczy, tartym imbirem, kolendrą, anyżem i cynamonem.
- Przekładam do miski i polewam sokiem wyciśniętym z pomarańczy i łyżką białego octu winnego.
- Na patelni roztapiam masło i podsmażam drobno pokrojoną cebulkę.
- Dorzucam pęczak, dokładnie mieszam i po chwili zalewam bulionem.
- Gdy płyn się redukuje, dolewam wywaru, potem wina.
- Kaczkę przekładam na blachę, i piekę 1,5 h w 180 stopniach, od czasu do czasu podlewając tłuszczem, który się z niej wytopi.
- Na patelni z wytopionym tłuszczem po kaczce, podgrzewam resztę marynaty, dolewam ocet balsamiczny i powoli redukuję.
- Pęczak dochodzi, dolewam ostatnią część wina, dodaję łyżkę masła i tarty ser dziugas.
- Robię sałatkę z roszponki. Kroję w plastry ogórka, a czerwoną cebulę w piórka.
- Skrapiam sokiem z cytryny i olejem z pestek dyni.
- Kaczkę porcjuję i podaję na pęczaku z sałatką.
TIP
Aby mięso skruszało i było miękkie najlepiej zamarynować je w occie, occie winnym, soku z cytryny lub soli.
Komentarze