Torcik brownie z kaszy jaglanej
6 porcje
60 min
Łatwe
Zdrowa alternatywa dla mocno słodkiego ciasta brownie. Przepis jest w pełni bezglutenowy.
Zamiast mąki - kasza jaglana, zamiast cukru daktyle.
Składniki
50 g Kasza jaglana (przed ugotowaniem)
1 szt. jajko
1/4 szklanka kakao
25 ml mleko
0,5 łyżeczka soda
1 łyżka masło
50 g daktyle
6 szt. truskawki
Torcik brownie z kaszy jaglanej
Torcik brownie z kaszy jaglanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przepis na tortownicę 16 cm.
Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć około godzinę. Kaszę jaglaną ugotować.
Daktyle odsączyć i umieścić w misce razem z kaszą i pozostałymi składnikami. Dokładnie rozdrobnić blenderem na gładką masę.
Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, Piec około 35-40 minut w temp. 180 st. C. Dodatkowo torcik można udekorować owocami, czekoladą lub frużeliną owocową.
Komentarze