Torcik z truskawkami i mascarpone
4 porcje
Średnie
Syn jest wielbicielem truskawek a w polączeniu z lekką śmietanką i serkiem mascarpone to przysmak nie tylko jego ale całej rodziny i przyjaciół.
Składniki
6 szt. jajka
1 szklanka cukier puder
6 łyżka mąka pszenna tortowa
4 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 szklanka woda
1 szt. saszetka herbaty o smaku żurawiny lub truskawek
1 łyżka sok z cytryny
700 ml śmietana 30%
500 dkg serek mascarpone
1/2 szklanka cukier
500 dkg truskawki
30 szt. rurki waflowe puste
15 szt. listki mięty
Torcik z truskawkami i mascarpone
Torcik z truskawkami i mascarpone
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Biszkopt: Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj żółtka i chwilę ubijaj. Powoli przesiewaj mąkę z proszkiem nad pianą, dodaj jeszcze wodę i wymieszaj delikatnie łyżką . Wlej do tortownicy. Piecz w 150 stopniach przez 30-40 minut. Poncz: Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier, herbatę. Naparz herbatę. Ostudź. Dodaj sok z cytryny. Można dodać cukru, według uznania. Krem: Kremówkę mocno schłodzić! Ubij śmietanę, cukier puder dodając według swego smaku w połowie ubijania, czyli jak śmietana zacznie zostawiać 'szlaczki'. Ubitą śmietanę dodawaj powoli do mascarpone w osobnej misce, żeby nie zrobiły się grudki, ubij chwilę mikserem. Wstaw do lodówki. Ostudzony biszkopt przekrój na pól. Dolną część połóż na talerzu do tortów i nasącz ponczem, ale nie za dużo, żeby się nie rozpadł. Nałóż trochę kremu, wyrównaj. Truskawki pokrój w cienkie plasterki i rozłóż równo po całej powierzchni. Nałóż jeszcze krem, rozsmaruj, wyrównaj. Przykryj drugą częścią biszkopta. Nasącz ponownie i rozłóż resztę kremu.Udekoruj jeszcze bitą śmietaną i truskawkami, miętą.Po bokach ułóż rurki waflowe zwiąż wszystko dla ozdoby wstążką.
Komentarze