Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tort truskawkowy

Opis wykonania

Tort truskawkowy to poezja smaku. Połączenie puszystego i delikatnego biszkoptu z truskawkami oraz kremową masą śmietanową sprawdzi się idealnie na domowe przyjęcie urodzinowe. Tort jest wyśmienity, lekki i łatwy w przygotowaniu.

Tort truskawkowy - krok 1

Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na połówki.

Tort truskawkowy - krok 2

Śmietanę kremówkę, cukier puder, serek mascarpone i wanilię umieść w misie miksera. Ubij do powstania gęstego kremu. Przełóż do innej miski i wstaw do lodówki.

Białka oddziel od żółtek. Białka umieść w misie robota kuchennego i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając.

Wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.

Tort truskawkowy - krok 3

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wyłóż ciasto, wyrównaj. Piecz w temperaturze 160ºC około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Tort truskawkowy - krok 4

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika. Z wysokości około 30 cm opuść je (w formie) na podłogę lub blat. Odstaw na blat kuchenny do wystudzenia.

Przestudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.

Przygotuj płyn do nasączenia biszkoptu - do wody dodaj sok z cytryny i cukier. Wymieszaj.

Tort truskawkowy - krok 5

Jeden z blatów tortowych połóż na paterze/talerzu. Nasącz 1/2 szklanki przygotowanej lemoniady.

Wyłóż 1/3 masy śmietankowej, a na niej poukładaj truskawki. Na wierzch połóż kolejny blat tortu, nasącz 1/2 szklanki lemoniady. Wyłóż 1/3 masy śmietankowej, warstwę truskawek, przykryj ostatnim blatem biszkoptu i namocz resztą lemoniady. Wierzch i boki wysmaruj pozostałą masą śmietankową.

Tort truskawkowy - krok 6

Boki tortu posyp wiórkami kokosowymi. Wierzch udekoruj truskawkami. Odstaw do schłodzenia do lodówki.