Tort truskawkowy
4 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Tort truskawkowy
Tort truskawkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na połówki.
Śmietanę kremówkę, cukier puder, serek mascarpone i wanilię umieść w misie robota kuchennego. Ubij do powstania gęstego kremu. Przełóż do innej miski i wstaw do lodówki.
Białka oddziel od żółtek. Białka umieść w misie i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając.
Wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
Porada
Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wyłóż ciasto, wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika. Z wysokości około 30 cm opuść je (w formie) na podłogę lub blat. Odstaw na blat kuchenny do wystudzenia.
Przestudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.
Przygotuj płyn do nasączenia biszkoptu – do wody dodaj sok z cytryny i cukier. Wymieszaj.
Jeden z blatów tortowych połóż na paterze/talerzu. Nasącz 1/2 szklanki przygotowanej lemoniady.
Wyłóż 1/3 masy śmietankowej, a na niej poukładaj truskawki. Na wierzch połóż kolejny blat tortu, nasącz 1/2 szklanki lemoniady. Wyłóż 1/3 masy śmietankowej, warstwę truskawek, przykryj ostatnim blatem biszkoptu i namocz resztą lemoniady. Wierzch i boki wysmaruj pozostałą masą śmietankową.
Boki tortu posyp wiórkami kokosowymi. Wierzch udekoruj truskawkami. Odstaw do schłodzenia do lodówki.
Komentarze