Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Tort truskawkowy to poezja smaku. Połączenie puszystego i delikatnego biszkoptu z truskawkami oraz kremową masą śmietanową sprawdzi się idealnie na domowe przyjęcie urodzinowe. Tort jest wyśmienity, lekki i łatwy w przygotowaniu.

Składniki

Biszkopt:
120 g przesianej mąki pszennej (tortowej)
50 g przesianej mąki ziemniaczanej
160 g drobnego cukru do wypieków
5 jajek

Do nasączenia biszkoptu:
1/2 cytryny
2 łyżki cukru
1 i ½ szklanki wody

Masa:
400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
500 g serka mascarpone schłodzonego
5 pełnych łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii

Owoce i dodatki:
1 kg truskawek
1 szklanka wiórków kokosowych

Opis wykonania

Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na połówki.

Śmietanę kremówkę, cukier puder, serek mascarpone i wanilię umieść w misie robota kuchennego. Ubij do powstania gęstego kremu. Przełóż do innej miski i wstaw do lodówki.

Białka oddziel od żółtek. Białka umieść w misie i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając.

Wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.

Porada

Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.

Bosh Logo
Bosh

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wyłóż ciasto, wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika. Z wysokości około 30 cm opuść je (w formie) na podłogę lub blat. Odstaw na blat kuchenny do wystudzenia.

Przestudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.

Przygotuj płyn do nasączenia biszkoptu – do wody dodaj sok z cytryny i cukier. Wymieszaj.

Jeden z blatów tortowych połóż na paterze/talerzu. Nasącz 1/2 szklanki przygotowanej lemoniady.

Wyłóż 1/3 masy śmietankowej, a na niej poukładaj truskawki. Na wierzch połóż kolejny blat tortu, nasącz 1/2 szklanki lemoniady. Wyłóż 1/3 masy śmietankowej, warstwę truskawek, przykryj ostatnim blatem biszkoptu i namocz resztą lemoniady. Wierzch i boki wysmaruj pozostałą masą śmietankową.

Boki tortu posyp wiórkami kokosowymi. Wierzch udekoruj truskawkami. Odstaw do schłodzenia do lodówki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MARTA
Nie jestem fanką tortów, ale ten jest lekki i pyszny.