Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowe, pyszne i szybkie danie z buraczkami. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Dosłownie - Zdrowy Fast Food :-)

Składniki

3 szt. ugotowane buraczki średniej wielkości
180 g mix sałat z rukolą - paczka
100 g prażone pestki z dyni
czosnek
6 szt. tortilla (np. pełnoziarnista lub graham) - paczka
3 łyżka olej z orzechów włoskich
2 łyżka ocet balsamiczny
100 g ser pleśniowy błękitny lazur

Opis wykonania

Buraczki i ser pokroić w kostkę. Dodać pestki z dyni, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej i ocet balsamiczny. Wszystko wymieszać. Na tortillę nałożyć garść mixu sałat (w zasadzie sałata dowolna, wg uznania) i kilka łyżek sałatki z buraczków. Zawinąć i podpiec na patelni grillowej przez chwilę do momentu pojawienia się charakterystycznych "pasków" z patelni (obciążając pokrywką). Można również zjeść na zimno, "na wynos", np. w pracy czy na pikniku. Dobre z jogurtem naturalnym czy sosem czosnkowym. Dla szybkiego efektu można kupić buraczki gotowane (np. na parze - takie znalazłam na targowisku i takie kupuję). Wtedy danie jest naprawdę FAST :-)


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych