Tradycyjna tarta jabłkowa
4 porcje
90 min
Średnie
Składniki
Tradycyjna tarta jabłkowa
Tradycyjna tarta jabłkowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Proces ten usprawni robot kuchenny.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Odstaw jeszcze do lodówki na ok. 30 minut.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokrój na mniejsze plasterki. Jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem. Wymieszaj.
Porada
Korzystając z robota kuchennego wyrobisz ciasto szybko, dokładnie i bez wysiłku.
Owoce wyłóż na ciasto. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj zimne masło i polej miodem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 30 minut na złoty kolor.
Komentarze