Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jeśli lubisz wypieki z jabłkami w roli głównej, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Tarta wypełniona sporą porcją jabłek to moja propozycja i alternatywa dla tradycyjnej szarlotki.

Składniki

250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
1/4 łyżeczki soli
4 jabłka
2 łyżki soku z cytryn
1 łyżeczka cynamonu
50 g zimnego masła
1 łyżka miodu

Opis wykonania

Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Proces ten usprawni robot kuchenny.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Odstaw jeszcze do lodówki na ok. 30 minut.

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokrój na mniejsze plasterki. Jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem. Wymieszaj.

Porada

Korzystając z robota kuchennego wyrobisz ciasto szybko, dokładnie i bez wysiłku.

Bosh Logo
Bosh

Owoce wyłóż na ciasto. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj zimne masło i polej miodem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 30 minut na złoty kolor.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych