Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tradycyjna tarta jabłkowa

Opis wykonania

Jeśli lubisz wypieki z jabłkami w roli głównej, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Tarta wypełniona sporą porcją jabłek to moja propozycja i alternatywa dla tradycyjnej szarlotki.

Tradycyjna tarta jabłkowa - krok 1

Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Proces ten usprawni robot kuchenny.

Tradycyjna tarta jabłkowa - krok 2

Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Odstaw jeszcze do lodówki na ok. 30 minut.

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokrój na mniejsze plasterki. Jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem. Wymieszaj.

Tradycyjna tarta jabłkowa - krok 3

Owoce wyłóż na ciasto. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj zimne masło i polej miodem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 30 minut na złoty kolor.

Bosch do kuchni