Tradycyjna tarta jabłkowa
![Tradycyjna tarta jabłkowa](https://akademiasmaku.pl/storage/7464/conversions/tradycyjna-tarta-jablkowa-4633-single.webp)
4 porcje
90 min
Średnie
Składniki
Tradycyjna tarta jabłkowa
Tradycyjna tarta jabłkowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9069/conversions/ZzuB0XSuEaQJH3-thumb.webp)
Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Proces ten usprawni robot kuchenny.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9070/conversions/S6sbiBWHnLpHVf-thumb.webp)
Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Odstaw jeszcze do lodówki na ok. 30 minut.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokrój na mniejsze plasterki. Jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem. Wymieszaj.
Porada
Korzystając z robota kuchennego wyrobisz ciasto szybko, dokładnie i bez wysiłku.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9071/conversions/qxdl2kPf9jOZcJ-thumb.webp)
Owoce wyłóż na ciasto. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj zimne masło i polej miodem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 30 minut na złoty kolor.
Komentarze