Tradycyjny sos boloński
4 porcje
180 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Tradycyjny sos boloński
Tradycyjny sos boloński
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodaj seler naciowy i startą marchewkę. Smaż warzywa, aż staną się miękkie, a cebula nabierze złotego koloru. Odstaw na bok.
Na wolnym miejscu w garnku podsmaż cienko pokrojony boczek, aż się zarumieni. Następnie wymieszaj go z podsmażonymi wcześniej warzywami.
Dodawaj mielone mięso wołowe stopniowo, mieszając je z warzywami, aż zniknie jego czerwony kolor. Kontynuuj ten proces, dodając mięso partiami.
Gdy wszystkie składniki będą dobrze wymieszane, wlej białe wino i gotuj przez kilka minut na średnim ogniu.
Dodaj koncentrat pomidorowy rozrzedzony w niewielkiej ilości bulionu wołowego. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę bulionu i przecier pomidorowy lub zmielone pomidory z puszki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
Gotuj tradycyjny sos bolognese na małym ogniu przez 1,5–2 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje i uzyska głęboki smak.
Co zrobić z sosem bolognese? Wiele potraw, m.in. lasagne bolońskie, pieczone bakłażany, ravioli, zapiekane ziemniaki, burgery, ryż oraz kanapki.
Ten tradycyjny sos bolognese najlepiej smakuje podany z parmezanem, na tradycyjnym makaronie do spaghetti lub tagliatelle. Gotowy sos zachwyci Twoich gości i sprawi, że poczują się jak we włoskiej trattorii. Buon appetito!
Komentarze