


Oryginalny włoski sos boloński o niepowtarzalnym smaku. Idealnie komponuje się z makaronem bądź jako dodatek do innych dań jak canelloni. Makaron z sosem bolońskim to jedno z najbardziej znanych dań!
W większym garnku, podsmażyć na oliwie cebulę i czosnek, dodać drobno pokrojony seler naciowy i drobno startą marchewkę. Podsmażyć i odsunąć na bok. Następnie w wolnym miejscu podsmażyć boczek aż się zarumieni i wymieszać z warzywami. Przesunąć na bok i w 2-3 częściach dodawać kolejno wołowinę, gdy zniknie jej czerwony kolor zmieszać z warzywami na boku i tak powtarzać z każdą porcją mięsa. Po zmieszaniu wszystkich skladników wlać wino, podgotować pare minut na średnim ogniu i wtedy dodać koncentrat pomidorowy rozprowadzony w niewielkiej ilości bulionu wołowego, wymieszać dokładnie i dodać pozostały bulion. Całość zagotować i dodać przecier pomidorowy lub zmielone pomidory z puszki. Doprawic do smaku solą, pieprzem i oregano jak ktoś lubi. Całość gotować na małym ogniu przez 1,5-2 godzin, mieszając od czasu do czasu. Wyśmienicie smakuje posypany parmezanem z tradycyjnym makaronem do spagetti bądź tagliatelle. Ja urozmaiciłam szpinakowym. Smacznego!