Zupa krem z batatów z masłem orzechowym
4 porcje
40 min
Średnie
Składniki
Zupa krem z batatów z masłem orzechowym
Zupa krem z batatów z masłem orzechowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bataty wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach, około godziny. Studzimy je, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i bataty smażymy 2 minuty, po tym czasie wszystko zalewamy bulionem, dodajemy masło orzechowe i gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w plasterki chili i sok z 1 limonki. Zupę studzimy i miksujemy w blenderze na gęsty krem. Wrzucamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, zagotowujemy. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę wody, jeżeli wyszła za rzadka, redukujemy ją poprzez gotowanie. Krem podajemy z rozdrobnionymi podprażonymi kawałkami orzechów, z plasterkami chili i kolendrą. Polecam ją jeszcze na sam koniec skropić sokiem z limonki.
Komentarze