Trochę inny rosół FIT z gryczanym
                                            2 porcje
10 min
Łatwe
                    Moja wariacja na temat rosołu. Często gotuję bulion (przepis w opisie), który później stanowi świetną bazę do szybkich i dietetycznych zup. 
                
                Składniki
600 ml bulion wołowy
                                                            2 łyżka mąka gryczana
                                                            1 szt. jajko kurze
                                                            2 garść różowe boczniaki
                                                            4 szt. świeże liście czosnku niedźwiedziego
                                                            4 szt. Jajka przepiórcze
                                                            2 łyżeczka masło klarowane
                                                            2 szt. sól
                                                    Trochę inny rosół FIT z gryczanym
Trochę inny rosół FIT z gryczanym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Bulion przygotowuję w większej ilości wcześniej, dlatego podaję opis osobno. 1 kg kości wołowych pęczek włoszczyzny, liść laurowy, ziele angielskie, liście selera i gałązkę rozmarynu wkładam do 5l garnka, zalewam wodą do pełna i wstawiam na najmniejszy gaz na noc (10 - 12 godzin). Płyn zredukuje się o połowę, jeśli więcej, można dolać wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Przecedzamy, po ostygnięciu zbieramy warstwę tłuszczu z wierzchu. Bulion trzymamy w lodówce, można też mrozić. W razie braku czasu przygotujemy dzięki niemu szybki obiad.
Jajko miksujemy z mąką gryczaną, wodą i szczyptą soli, a następnie wylewamy na rozgrzaną suchą patelnię i przysmażamy z obu stron jak naleśnik. Zdejmujemy i kroimy w paski przypominające makaron. Jajka przepiórcze smażymy na odrobinie klarowanego masła tak, aby żółtko pozostało płynne. Boczniaki delikatnie solimy i dusimy kilka minut na reszcie klarowanego masła. Czosnek niedźwiedzi grubo siekamy. 
Wszystkie składniki umieszczamy na głębokich talerzach i zalewamy gorącym bulionem.
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze