Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Moja wariacja na temat rosołu. Często gotuję bulion (przepis w opisie), który później stanowi świetną bazę do szybkich i dietetycznych zup.

Składniki

600 ml bulion wołowy
2 łyżka mąka gryczana
1 szt. jajko kurze
2 garść różowe boczniaki
4 szt. świeże liście czosnku niedźwiedziego
4 szt. Jajka przepiórcze
2 łyżeczka masło klarowane
2 szt. sól

Opis wykonania

Bulion przygotowuję w większej ilości wcześniej, dlatego podaję opis osobno. 1 kg kości wołowych pęczek włoszczyzny, liść laurowy, ziele angielskie, liście selera i gałązkę rozmarynu wkładam do 5l garnka, zalewam wodą do pełna i wstawiam na najmniejszy gaz na noc (10 - 12 godzin). Płyn zredukuje się o połowę, jeśli więcej, można dolać wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Przecedzamy, po ostygnięciu zbieramy warstwę tłuszczu z wierzchu. Bulion trzymamy w lodówce, można też mrozić. W razie braku czasu przygotujemy dzięki niemu szybki obiad. Jajko miksujemy z mąką gryczaną, wodą i szczyptą soli, a następnie wylewamy na rozgrzaną suchą patelnię i przysmażamy z obu stron jak naleśnik. Zdejmujemy i kroimy w paski przypominające makaron. Jajka przepiórcze smażymy na odrobinie klarowanego masła tak, aby żółtko pozostało płynne. Boczniaki delikatnie solimy i dusimy kilka minut na reszcie klarowanego masła. Czosnek niedźwiedzi grubo siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy na głębokich talerzach i zalewamy gorącym bulionem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Mam nadzieję, że ta zupa smakuje równie dobrze, jak wygląda na zdjęciach.