Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Trochę inny rosół FIT z gryczanym

Opis wykonania

Moja wariacja na temat rosołu. Często gotuję bulion (przepis w opisie), który później stanowi świetną bazę do szybkich i dietetycznych zup.

Bulion przygotowuję w większej ilości wcześniej, dlatego podaję opis osobno. 1 kg kości wołowych pęczek włoszczyzny, liść laurowy, ziele angielskie, liście selera i gałązkę rozmarynu wkładam do 5l garnka, zalewam wodą do pełna i wstawiam na najmniejszy gaz na noc (10 - 12 godzin). Płyn zredukuje się o połowę, jeśli więcej, można dolać wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Przecedzamy, po ostygnięciu zbieramy warstwę tłuszczu z wierzchu. Bulion trzymamy w lodówce, można też mrozić. W razie braku czasu przygotujemy dzięki niemu szybki obiad. Jajko miksujemy z mąką gryczaną, wodą i szczyptą soli, a następnie wylewamy na rozgrzaną suchą patelnię i przysmażamy z obu stron jak naleśnik. Zdejmujemy i kroimy w paski przypominające makaron. Jajka przepiórcze smażymy na odrobinie klarowanego masła tak, aby żółtko pozostało płynne. Boczniaki delikatnie solimy i dusimy kilka minut na reszcie klarowanego masła. Czosnek niedźwiedzi grubo siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy na głębokich talerzach i zalewamy gorącym bulionem.
Akademia Smaku