Tuńczyk/amarantus/teryiaki
3 porcje
40 min
Średnie
Tuńczyk z mini-popcornem z amarantusa z sosem teriyaki i kiełkami.
Składniki
300 g Tuńczyk
100 g Amarantus
3 łyżka Oliwa
3 garść Kiełki
150 ml Sos teriyaki
2 szczypta Sól morska
Tuńczyk/amarantus/teryiaki
Tuńczyk/amarantus/teryiaki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Tuńczyka kroimy na steki i marynujemy w teriyaki przez 30 minut. 2. Na bardzo rozgrzanej patelni prażymy amarantus. Należy wysypać go na patelnię, przykryć i energicznie poruszać patelnią przez parę chwil, aż wszystkie ziarna amarantusa zamienią się w mini popcorn. Na koniec dodajemy sól i łyżkę oliwy. 3. Tuńczyka smażymy na 2 łyżkach oliwy po około 1,5-2 minut z każdej strony tak, aby zostawić w środku pasek surowej ryby. Doprawiamy solą morską. 4. Tuńczyka podajemy na amarantusie, razem z sosem teriyaki i kiełkami. GOTOWE !!! :)
Komentarze