Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Warzywne sajgonki z indykiem - spring rollsy

Warzywne sajgonki z indykiem -  spring rollsy
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Warzywne sajgonki czy spring rollsy, nazywajcie je jak chcecie, są po prostu boskie w smaku! Przygotowuje się w tym samym czasie co klasyczną sałatkę.

Składniki

300 g sałata lodowa
220 g czerwona kapusta
160 g marchew
75 g filet z indyka
100 g serek kremowy kanapkowy light
3 szczypta sól, pieprz, papryka słodka czerwona
25 szt. papier ryżowy

Opis wykonania

Filet z indyka doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Wrzucamy go na gorącą, suchą patelnię, gdy się podsmaży obracamy go na drugą stronę i wlewamy ok. 200 ml wody i przykrywamy. Po około 5 minutach mięsko jest gotowe i przygotowane beztłuszczowo. Ostudzony filet kroimy w cieniutkie paseczki. Marchew obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Kapustę i sałatę szatkujemy. Marchew, kapustę, sałatę i filet z indyka mieszamy w dużej misce by składniki dobrze się przemieszały. Płaski talerz wypełniamy wodą, wkładamy na kilka sekund arkusz papieru ryżowego, następnie arkusz (jeszcze lekko twardy) kładziemy na desce i smarujemy cieniutko kremowym serkiem. Układamy porcję farszu (na tym etapie arkusz już powinien być przyjemnie miękki) i zwijamy sajgonkę, gotową odstawiamy by spokojnie wyschła. Sajgonki/rollsy są już gotowe, aczkolwiek ja wolę wersję podsmażoną, papier ryżowy mi wtedy bardziej smakuje. Ponownie więc rozgrzewam suchą patelnię, układam sajgonki i podpiekam z obu stron – bez dodatku tłuszczu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych