Warzywne sajgonki z indykiem - spring rollsy
5 porcje
20 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Warzywne sajgonki z indykiem - spring rollsy
Warzywne sajgonki z indykiem - spring rollsy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filet z indyka doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Wrzucamy go na gorącą, suchą patelnię, gdy się podsmaży obracamy go na drugą stronę i wlewamy ok. 200 ml wody i przykrywamy. Po około 5 minutach mięsko jest gotowe i przygotowane beztłuszczowo. Ostudzony filet kroimy w cieniutkie paseczki. Marchew obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Kapustę i sałatę szatkujemy. Marchew, kapustę, sałatę i filet z indyka mieszamy w dużej misce by składniki dobrze się przemieszały. Płaski talerz wypełniamy wodą, wkładamy na kilka sekund arkusz papieru ryżowego, następnie arkusz (jeszcze lekko twardy) kładziemy na desce i smarujemy cieniutko kremowym serkiem. Układamy porcję farszu (na tym etapie arkusz już powinien być przyjemnie miękki) i zwijamy sajgonkę, gotową odstawiamy by spokojnie wyschła. Sajgonki/rollsy są już gotowe, aczkolwiek ja wolę wersję podsmażoną, papier ryżowy mi wtedy bardziej smakuje. Ponownie więc rozgrzewam suchą patelnię, układam sajgonki i podpiekam z obu stron – bez dodatku tłuszczu.
Komentarze