Wędzone jajka
4 porcje
60 min
Łatwe
Wędzone jaja mają łagodny dymny smak, przypominający oscypek.
Składniki
10 szt. jajek
1 łyżeczka soli
Wędzone jajka
Wędzone jajka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opis przygotowania:
- Do garnka włóż 10 jajek, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj około 10-25 minut na twardo.
- Przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij je i osusz.
- Kilka jajek obierz ze skorupek. Jedne i drugie umieść na ruszcie wędzarni.
- Zacznij wędzenie od temperatury 20 stopni i stopniowo podnoś ją, nie przekraczając jednak 45 stopni. Wędź przez kilka godzin, aż jajka nabiorą bursztynowego koloru.
Komentarze