Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wędzone jaja mają łagodny dymny smak, przypominający oscypek.

Składniki

10 szt. jajek
1 łyżeczka soli

Opis wykonania

Opis przygotowania:

  1. Do garnka włóż 10 jajek, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj około 10-25 minut na twardo.
  2. Przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij je i osusz.
  3. Kilka jajek obierz ze skorupek. Jedne i drugie umieść na ruszcie wędzarni.
  4. Zacznij wędzenie od temperatury 20 stopni i stopniowo podnoś ją, nie przekraczając jednak 45 stopni. Wędź przez kilka godzin, aż jajka nabiorą bursztynowego koloru.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych