Wegański dip z pomidorów
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Dip z pomidorów, orzechów włoskich, słodkiej papryki i nasion słonecznika. Dania wegetariańskie można połączyć z dipem z pomidorów - z pewnością to wzbogaci ich smak. Idealnie nada się do grillowanych warzyw lub domowych nachos!
Składniki
150 g orzechów włoskich
250 g pomidorów
125 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżka słodkiej papryki
50 g nasion słonecznika
Wegański dip z pomidorów
Wegański dip z pomidorów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Nasiona słonecznika namocz w wodzie przez 4-6 godzin, a następnie odsącz. Umyj pomidory i usuń szypułki. Zostaw jednego pomidora do późniejszego użycia. Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę blenderem. W pozostawionym pomidorze usuń gniazdo nasienne i grubo pokrój. Wymieszaj z przygotowaną wcześniej pastą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarze