Wegański tatar z awokado
2 porcje
20 min
Łatwe
Awokado jest cudowną podstawą do wegańskiego, pełnego smaków i aromatów tatara.
Składniki
1 szt. - awokado dojrzałego
1 szt. - czerwonej cebuli
1 szt. - ogórka gruntowego lub 0,5 szt. szklarniowego
0,5 szt. - papryczki chili
- sok z limonki lub połowy cytryny
1 łyżka - oliwy z oliwek
1 łyżka - kolendry posiekanej
- sól i pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
184.5 kcal
Tłuszcz
15.9 g
Węglowodany
7.3 g
Błonnik
2.2 g
Białko
3.3 g
Sól
3 g
Wegański tatar z awokado
Wegański tatar z awokado
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Czerwoną cebulę posiekaj bardzo drobno. Wyciśnij sok z cytryny lub limonki.
Awokado pokrój w większą kostkę.
Ogórka obierz, usuń miąższ ze środka, pokrój na drobną kostkę, chilli drobno posiekaj.
Całość przełóż do miski, dodaj oliwę, kolendrę, sól do smaku i dobrze wymieszaj.
Na talerzu ułóż obręcz. Najpierw ułóż tatara z awokado, wierzch udekoruj listkami kolendry.
Komentarze