Wegańskie śledzie – boczniaki w oleju z warzywami
4 porcje
59 min
Łatwe
Jeśli zastanawiacie się, czy boczniaki mogą zastąpić tradycyjne śledzie na świątecznym lub imprezowym stole, warto sprawdzić ten przepis.
Składniki
500 g - boczniaków
1 szt. - papryki żółtej
1 szt. - papryki czerwonej
3 łyżki - kaparów
1 szt. - czerwonej cebuli
100-120 ml - oliwy z oliwek lub oleju lnianego czy rzepakowego
2 łyżki - natki pietruszki posiekanej
5 ziaren - pieprzu
3 ziarna - ziela angielskiego
2 łyżki - oliwy
- sól do smaku
Wegańskie śledzie – boczniaki w oleju z warzywami
Wegańskie śledzie – boczniaki w oleju z warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Boczniki porwij na mniejsze części, polej oliwą, lekko posól i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (nie powinny być bardzo spieczone)
Papryki pokrój w mniejsze kawałki, cebulę w piórka.
W misce wymieszaj paprykę, cebulę, kapary, upieczone boczniaki, przyprawy oraz oliwę.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Całość dobrze wymieszaj. Przełóż do słoika lub miseczki.
Komentarze