Wegańskie śledzie – boczniaki w oleju z warzywami
4 porcje
59 min
Łatwe
Jeśli zastanawiacie się, czy boczniaki mogą zastąpić tradycyjne śledzie na świątecznym lub imprezowym stole, warto sprawdzić ten przepis.
Składniki
500 g boczniaków
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
3 łyżki kaparów
1 czerwona cebula
100 -120 ml oliwy, oleju lnianego lub rzepakowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyki oliwy
sól do smaku
Wegańskie śledzie – boczniaki w oleju z warzywami
Wegańskie śledzie – boczniaki w oleju z warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Boczniki porwij na mniejsze części, polej oliwą, lekko posól i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (nie powinny być bardzo spieczone)
Papryki pokrój w mniejsze kawałki, cebulę w piórka.
W misce wymieszaj paprykę, cebulę, kapary, upieczone boczniaki, przyprawy oraz oliwę.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Całość dobrze wymieszaj. Przełóż do słoika lub miseczki.
Komentarze