Wegetariańskie kotlety z pulpy buraczanej
4 porcje
40 min
Łatwe
Kuchenny recykling z wykorzystaniem pulpy po soku z buraka.
Wegetariańskie kotlety to zdrowa opcja do wege burgerow, obiadu czy lunchboxu.
Składniki
2 szklanka Pulpa buraczana
1/4 szklanka Olej ryżowy
3/4 szklanka Pestki słonecznika
4 łyżka Siemię lniane lub 1 jajko
Wegetariańskie kotlety z pulpy buraczanej
Wegetariańskie kotlety z pulpy buraczanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
KOTLETY Z PULPY BURACZANEJ (W ZALEŻNOŚCI ILE ZOSTANIE PO SOKU TU PRZEPIS NA OK 2 SZKLANKI) SÓL, PIEPRZ OPCJONALNIE SOK Z CYTRYNY DLA ZAOSTRZENIA SMAKU NATKA PIETRUSZKI 1. Siemię namoczyć w miseczce z ok 8 łyżkami wrzątku 2. Do pulpy buraczanej dodajemy słonecznik zmielony na mąkę oraz olej 3. Dodajemy „glutek” z siemienia lnianego (lub jajko), mieszamy 4. Dodajemy posiekaną natkę, sok z cytryny, sól, pieprz i mieszamy 5. Z masy formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Pieczemy w 180 stopniach ok 30-40 min
Komentarze