Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Wegetariańskie kotlety z pulpy buraczanej

Wegetariańskie kotlety z pulpy buraczanej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kuchenny recykling z wykorzystaniem pulpy po soku z buraka. Wegetariańskie kotlety to zdrowa opcja do wege burgerow, obiadu czy lunchboxu.

Składniki

2 szklanka Pulpa buraczana
1/4 szklanka Olej ryżowy
3/4 szklanka Pestki słonecznika
4 łyżka Siemię lniane lub 1 jajko

Opis wykonania

KOTLETY Z PULPY BURACZANEJ (W ZALEŻNOŚCI ILE ZOSTANIE PO SOKU TU PRZEPIS NA OK 2 SZKLANKI) SÓL, PIEPRZ OPCJONALNIE SOK Z CYTRYNY DLA ZAOSTRZENIA SMAKU NATKA PIETRUSZKI 1. Siemię namoczyć w miseczce z ok 8 łyżkami wrzątku 2. Do pulpy buraczanej dodajemy słonecznik zmielony na mąkę oraz olej 3. Dodajemy „glutek” z siemienia lnianego (lub jajko), mieszamy 4. Dodajemy posiekaną natkę, sok z cytryny, sól, pieprz i mieszamy 5. Z masy formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Pieczemy w 180 stopniach ok 30-40 min

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
zielone_obloczki
Super alternatywa dla mięsnych dań. Uwielbiam kotlety z buraka, podaję je zazwyczaj z frytkami 😀