Rzodkiewka
Kiedyś popularna nowalijka była zwiastunem wiosny. Dziś, gdy rzodkiewka jest dostępna cały rok, stała się nieco zapomnianym warzywem, a to błąd, bo jest bogata w witaminy. Rzodkiewka zawiera cenne...
Czytaj więcej
Kiedyś popularna nowalijka była zwiastunem wiosny. Dziś, gdy rzodkiewka jest dostępna cały rok, stała się nieco zapomnianym warzywem, a to błąd, bo jest bogata w witaminy. Rzodkiewka zawiera cenne minerały: potas, siarkę, cynk, fosfor i żelazo. Prozdrowotne właściwości rzodkiewki sprawiają, że nie tylko dodaje smaku sałatkom, twarożkom i kanapkom, ale także wzmacnia organizm, dzięki zawartości witaminy C i kwercetyny – związku o działaniu przeciwzapalnym. Piekące warzywo można przechowywać w lodówce dwa dni, później traci swoje dobroczynne właściwości.
Rzodkiewka – przepisy
Przepisy na rzodkiewkę ograniczają się najczęściej do twarożku z rzodkiewką i dodatek do wiosennych sałatek, jednak warzywo można wykorzystać na wiele innych sposobów. Latem przygotujesz z rzodkiewki i ogórka doskonały na upalne dni chłodnik. Czerwone piekące kuleczki posiekane lub starte na tarce dodadzą pikanterii makaronom z aksamitnym sosem na bazie sera mascarpone. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, przygotuj kiszone rzodkiewki, które mogą stanowić nie tylko zdrową, ale także bardzo efektowną przystawkę. Zupa z liści rzodkiewek z serem pleśniowym to pozycja dla tych, którzy mają rzodkiewkę we własnym ogródku. Z czym jeść rzodkiewkę? Oprócz tradycyjnych połączeń z jajkiem na twardo i twarożkiem, łącz ją z tym, co Ci podpowie kulinarna fantazja.