Wołowina w sosie mango z czarną soczewicą
2 porcje
30 min
Średnie
Wołowina z mango jest po prostu obłędna.
Składniki
300 g wołowina
1 szt. szalotka
1 szt. papryka czerwona + kilka pasków do dekoracji
1 szt. papryka żółta
1 szt. mango
2 łyżka garam masala
200 ml przecier mango
100 g czarna soczewica
2 szczypta pieprz czarny
2 łyżka masło
Wołowina w sosie mango z czarną soczewicą
Wołowina w sosie mango z czarną soczewicą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wołowinę kroimy na cienkie paski, mocno przyprawiamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach dodajemy, paprykę pociętą w paski oraz mango pocięte w kostkę. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy minie około 10 minut i patelni wytworzy się sok dodajemy przecier z mango. Doprawiamy do smaku pieprzem. Całość dusimy przez 5 minut. Soczewicę gotujemy na miękko, bez dodatku soli. Odsączamy i podajemy z sosem, dekorujemy kawałkami papryki.
Komentarze