Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem

Kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Akademia Smaku iMN680laInc6IA
Polska alternatywa dla klasycznego sushi. Kasza jęczmienna świetnie komponuje się ze śledziem, chrzanem i warzywami.

Składniki

1 szklanka Kasza jęczmienna wiejska
Śledzie wiejskie w oliwie z cebulą (słoik)
1 szt. Jabłko
1 szt. Papryka czerwona
1 szt. Ogórek zielony długi
1 szt. Pęczek szczypiorku
5 szt. Nori (arkusze)
Chrzan
3 łyżka Sushi Su
Sos sojowy, sos rybny

Opis wykonania

Ugotuj kaszę lekko osolonej wodzie. Kiedy kasza wchłonie płyn, wstaw garnek do koca na około 10-15 minut. W tym czasie pokrój śledzie oraz warzywa w paski. Ostudź całkowicie kaszę i dodaj Sushi Su i dokładnie wymieszaj. Na macie bambusowej połóż nori błyszczącą stroną do dołu, nałóż cienką warstwę kaszy na powierzchni około 3/4 arkusza. Na środku kaszy nałóż cienki pasek chrzanu i paski śledzi oraz szczypiorek i ogórek. W drugiej wersji zamiast ogórka nałóż jabłko, a w trzeciej paprykę. Za pomocą maty bambusowej zwiń w rulon, jeśli koniec nori nie chce się skleić, zwilż go sokiem z pomarańczy. Rulon połóż łączeniem do dołu, ostrym nożem pokrój na porcje wielkości jednego kęsa. Układaj symetrycznie na talerzu, podawaj z sosami sojowym, rybnym.

Oceń przepis
Średnia: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych