Kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem
4 porcje
Średnie
Składniki
Kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem
Kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotuj kaszę lekko osolonej wodzie. Kiedy kasza wchłonie płyn, wstaw garnek do koca na około 10-15 minut. W tym czasie pokrój śledzie oraz warzywa w paski. Ostudź całkowicie kaszę i dodaj Sushi Su i dokładnie wymieszaj. Na macie bambusowej połóż nori błyszczącą stroną do dołu, nałóż cienką warstwę kaszy na powierzchni około 3/4 arkusza. Na środku kaszy nałóż cienki pasek chrzanu i paski śledzi oraz szczypiorek i ogórek. W drugiej wersji zamiast ogórka nałóż jabłko, a w trzeciej paprykę. Za pomocą maty bambusowej zwiń w rulon, jeśli koniec nori nie chce się skleić, zwilż go sokiem z pomarańczy. Rulon połóż łączeniem do dołu, ostrym nożem pokrój na porcje wielkości jednego kęsa. Układaj symetrycznie na talerzu, podawaj z sosami sojowym, rybnym.
Komentarze