Żurek
Żurek to jedna z najstarszych zup w tradycyjnej, polskiej kuchni. Przyrządza się ją na bazie zakwasu z mąki żytniej, zaś sama nazwa pochodzi od niemieckiego słowa sauer, które w...
Czytaj więcej
Żurek to jedna z najstarszych zup w tradycyjnej, polskiej kuchni. Przyrządza się ją na bazie zakwasu z mąki żytniej, zaś sama nazwa pochodzi od niemieckiego słowa sauer, które w tym języku oznacza kwaśny, zakwaszony. Żurek często bywa mylony z barszczem białym. Ten drugi przygotowuje się z mąki pszennej razowej, jednak pomimo zróżnicowanych tradycji rodzinnych jak i nazewnictwa, obydwie te zupy przygotowuje się niemal tak samo.
Tylko nasze babcie wiedzą najlepiej, jak zrobić żurek tradycyjny, idealny, najprawdziwszy. Ale chwileczkę… wie to jeszcze Akademia Smaku i chętnie się tym z Tobą podzieli!
Święta bez żurku – nigdy! Przepis na żurek idealny
Przepisów na żurek jest bez liku, ale jak wybrać ten najlepszy? Co powinien zawierać klasyczny, domowy żurek? Przede wszystkim to potrawa przygotowywana na naturalnym zakwasie z mąki, najczęściej żytniej. To podstawowe wymaganie stawiane prawdziwemu żurkowi. Poza smakiem, taki żurek na zakwasie to wbrew pozorom całkiem zdrowa potrawa (choć kaloryczna, gdy dodasz do niej boczek czy kiełbasę). W zakwasie znajdują się dobroczynne bakterie, które rozmnażają się w procesie fermentacji. Gdy te bakterie kolonizują nasz układ pokarmowy, to niesamowicie polepsza naszą odporność! A jak zrobić zakwas na żurek? O tym w przepisach poniżej.
Żurek tradycyjny, żurek wielkanocny, żurek wegetariański…
…wszystkie odmiany tej jednej potrawy możesz znaleźć w Akademii Smaku. Zbliża się Wielkanoc i chcesz przygotować klasyczny żur? Jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej i zależy Ci na żurku wege? Chcesz przygotować żurek w chlebie, który zachwyci gości i stwierdzą, że nigdy nie widzieli tak podawanego żurku? Wszystkie te żurki znajdziesz w naszych inspiracjach. A gdy znudzi Ci się jedzenie tej potrawy – w co nie wierzymy, ale jednak na tę ewentualność też jesteśmy przygotowani – polecamy przygotowanie zupy chrzanowej na bazie żurku albo upieczenie domowego pieczywa… na żurku!