Zalewa do śledzi
6 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Zalewa do śledzi, czy to marynowanych, czy w oleju, solonych albo w occie, stanowi podstawę, by nadać smaku i delikatności tej wyjątkowej rybie. Warto mieć choć jeden słoik w lodówce, gdyż może stanowić smaczną przekąskę na wieczór albo na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości.
Składniki
6 filetów śledziowych (najlepiej matiasów)
2 cebule
½ szklanki oleju
2/3 szklanki octu
3 łyżki cukru
Pieprz
Kilka ziaren ziela angielskiego
Zalewa do śledzi
Zalewa do śledzi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Śledzie warto posmarować cytryną i odstawić na 2 godziny, aby ości zmiękły.
Umyj i osusz śledzie, pokrój je na kawałki. Dodaj pokrojoną cebulę, oprósz pieprzem, dodaj ziele angielskie.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Olej i ocet połącz ze sobą, dodaj odrobinę cukru i wszystko zagotuj w garnku, przez około 10 minut. Następnie ostudź.
Do ostudzonej zalewy dodaj śledzie i przełóż do słoików. Wstaw całość do lodówki.
Komentarze