Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zapiekanka orzechowo-gruszkowa

Opis wykonania

Zapiekanka orzechowo-gruszkowa z rumem i miodem.

Gruszki umyć i pokroić na ćwiartki. Wykroić gniazda nasienne i pokroić ćwiartki gruszek na grube plastry. Plastry gruszki skropić sokiem cytrynowym i ułożyć w nasmarowane] formie. Skropić rumem. Masło i miód rozgrzać w zamkniętym naczyniu w podany sposób. Domieszać siekane orzechy laskowe i rozgrzać w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Zmieszać śmietanę słodką i kwaśną. Równomiernie rozprowadzić masę na gruszkach. Posypać mieszanką cynamonu z cukrem. Zapiec w podany sposób. Pozostałe orzechy laskowe podzielić na ćwiartki lub połówki i rozmieścić na zapiekance. Podawać na ciepło z lekko ubitą śmietaną waniliową.





Sposób nastawania:



Rozgrzewanie: mikrofalówka 600 W, 1-2 minut.

Nagrzewanie: mikrofalówka 600 W, ok. 3 minuty.

Zapiekanie: grill z cyrkulacją powietrza 210-220⁰C oraz mikrofalówka 360 W, 10-15 minut.

Wariant: zamiast gruszek można również użyć jabłek.