Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekanka orzechowo-gruszkowa z rumem i miodem.

Składniki

750 g dojrzałych gruszek
4 łyżka soku z cytryny
2 łyżka rumu
50 g masła
1 łyżka miodu
100 g siekanych orzechów laskowych
100 g tłustej kwaśnej śmietany
4 łyżka słodkiej śmietany
szczypta cynamonu
2 łyżka cukru
50 g całych orzechów laskowych
250 ml śmietany
opakowanie cukru waniliowego

Opis wykonania

Gruszki umyć i pokroić na ćwiartki. Wykroić gniazda nasienne i pokroić ćwiartki gruszek na grube plastry. Plastry gruszki skropić sokiem cytrynowym i ułożyć w nasmarowane] formie. Skropić rumem. Masło i miód rozgrzać w zamkniętym naczyniu w podany sposób. Domieszać siekane orzechy laskowe i rozgrzać w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Zmieszać śmietanę słodką i kwaśną. Równomiernie rozprowadzić masę na gruszkach. Posypać mieszanką cynamonu z cukrem. Zapiec w podany sposób. Pozostałe orzechy laskowe podzielić na ćwiartki lub połówki i rozmieścić na zapiekance. Podawać na ciepło z lekko ubitą śmietaną waniliową.


Sposób nastawania:

Rozgrzewanie: mikrofalówka 600 W, 1-2 minut.
Nagrzewanie: mikrofalówka 600 W, ok. 3 minuty.
Zapiekanie: grill z cyrkulacją powietrza 210-220⁰C oraz mikrofalówka 360 W, 10-15 minut.
Wariant: zamiast gruszek można również użyć jabłek.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych