Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kasza kuskus z pomidorami, ziemniakami, marchwią, koprem włoskim, selerem naciowym, zieloną fasolą i ciecierzycą.

Składniki

200 g pomidorów
300 g ziemniaków
marchwie
mała bulwa kopru włoskiego
cebula
ząbek czosnku
łodygi selera naciowego
150 g zielonej fasoli
2 łyżka oliwy
sól, pieprz czarny
3/4 l soku pomidorowego
160 g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu)
250 g kuskusu
400 ml gorącego bulionu drobiowego
2 łyżka oliwy
po 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i kardamonu
pęczka kolendry lub natki pietruszki

Opis wykonania

Rozgrzać komorę gotowania. Pomidory naciąć na krzyż, włożyć do perforowanego pojemnika i wstawić do komory gotowania. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Następnie obrać pomidory, pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Oczyścić ziemniaki, marchew, koper włoski (fenkuł), cebulę oraz czosnek i pokroić w grubą kostkę. Opłukać seler naciowy i pokroić w plasterki. Fasolę umyć i przełamać na pół. Olej rozgrzać w dużym garnku. Zasmażyć mocno cebulę, czosnek, ziemniaki, koper włoski i doprawić solą i pieprzem. Dodać ziemniaki, seler, fasolę oraz sok pomidorowy i wszystko gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Ciecierzycę wyjąć na sito i wypłukać. Pięć minut przed końcem gotowania dodać do warzyw ćwiartki pomidorów i ciecierzycę. Kuskus włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania i zalać gorącym drobiowego bulionem. Dodać oliwę i gotować na parze według przepisu, aż kuskus zrobić się gorący. Sos warzywny doprawić do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim, kardamonem i siekaną kolendrą. Kuskus spulchnić widelcem i wyłożyć na półmisek. Polać sosem warzywnym. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C w rozgrzanym piekarniku, pomidory 2-3 minuty, kuskus 5-7 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych