Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kuskus z sosem warzywnym

Opis wykonania

Kuskus z pomidorami, ziemniakami, marchwią, koprem włoskim, selerem naciowym, zieloną fasolą i ciecierzycą.

Rozgrzać komorę gotowania. Pomidory naciąć na krzyż, włożyć do perforowanego pojemnika i wstawić do komory gotowania. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Następnie obrać pomidory, pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Oczyścić ziemniaki, marchew, koper włoski (fenkuł), cebulę oraz czosnek i pokroić w grubą kostkę. Opłukać seler naciowy i pokroić w plasterki. Fasolę umyć i przełamać na pół. Olej rozgrzać w dużym garnku. Zasmażyć mocno cebulę, czosnek, ziemniaki, koper włoski i doprawić solą i pieprzem. Dodać ziemniaki, seler, fasolę oraz sok pomidorowy i wszystko gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Ciecierzycę wyjąć na sito i wypłukać. Pięć minut przed końcem gotowania dodać do warzyw ćwiartki pomidorów i ciecierzycę. Kuskus włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania i zalać gorącym drobiowego bulionem. Dodać oliwę i gotować na parze według przepisu, aż kuskus zrobić się gorący. Sos warzywny doprawić do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim, kardamonem i siekaną kolendrą. Kuskus spulchnić widelcem i wyłożyć na półmisek. Polać sosem warzywnym.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C w rozgrzanym piekarniku, pomidory 2-3 minuty, kuskus 5-7 minut.