


Użyj przystawki do robota MUM do krojenia ziemniaków w plastry. Ziemniaki obierz, przy użyciu przystawki i pokrój je na cienkie plasterki.
W garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż czosnek zacznie aromatyzować masło. Dodaj śmietanę kremówkę i posiekane zioła. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw sos solą i pieprzem.
W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę plasterków ziemniaków. Polej je częścią sosu śmietanowego, a następnie posyp startym serem. Powtarzaj warstwy, aż wykorzystasz wszystkie składniki, kończąc na warstwie sera.
Naczynie z ziemniakami przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C funkcja termoobieg 4D przez około 45 minut.
Po tym czasie zdejmij folię i piecz zapiekankę przez kolejne 15–20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch będzie złocisty i lekko zrumieniony.
Przed podaniem posyp zapiekankę świeżymi ziołami.