Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zasmażany por z parmezanem

Opis wykonania

Jest to danie, które może zaskoczyć niejednego smakosza. Kilka prostych składników, szybkie i łatwe przygotowanie. Danie idealne jako przystawka lub dodatek do dań głównych.

Zasmażany por z parmezanem - krok 1

Parmezan zetrzyj na bardzo drobnych oczkach w robocie kuchennym.

W garnku zagotuj osoloną wodę, po zagotowaniu ustaw na minimum. Pora potnij na kawałki o długości 5-8 cm (zależy od naczynia, w którym będą serwowane), wrzuć do wrzątku na ok 10-12 minut. Po tym czasie wyjmij, osusz na ręczniku kuchennym, ostudź. Po wystudzeniu przekrój na połowki.

Zasmażany por z parmezanem - krok 2

Piekarnik rozgrzej do 220°C funkcja grill lub grzanie góra. 

Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj oliwy, ułóż pory i smaż z każdej strony na lekko złocisty kolor. 

Zarumienione pory delikatnie przełóż z patelni na naczynie do zapiekania, posyp parmezanem.

Zasmażany por z parmezanem - krok 3

Włóż do rozgrzanego piekarnika na 5-7 minut.

Podawaj jako przystawkę do dzielenia się lub jako dodatek do dań głównych.