Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Jest to danie, które może zaskoczyć niejednego smakosza. Kilka prostych składników, szybkie i łatwe przygotowanie. Por smażony na maśle doskonale sprawdzi się jako warzywa do obiadu lub samodzielna przekąska na ciepło. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z pora, przychodzimy z pomocą!

Składniki

2 pory
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki tartego parmezanu
sól do smaku
pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
128 kcal
Tłuszcz
11.5 g
Węglowodany
2.4 g
Błonnik
3.2 g
Białko
2 g
Sól
3.4 g

Opis wykonania

1

Parmezan zetrzyj na bardzo drobnych oczkach w robocie kuchennym.

W garnku zagotuj osoloną wodę, po zagotowaniu ustaw na minimum mocy płyty grzewczej. Pora potnij na kawałki o długości 5–8 cm (zależy od naczynia, w którym będą serwowane), wrzuć do wrzątku na ok. 10–12 minut. Po tym czasie wyjmij, osusz na ręczniku kuchennym, ostudź. Po wystudzeniu przekrój na połówki.

2

Piekarnik rozgrzej do 220°C z funkcją grill lub grzanie góra. 

Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj oliwy, ułóż pory i smaż z każdej strony na lekko złocisty kolor. 

Zarumienione pory delikatnie przełóż z patelni na naczynie do zapiekania, posyp parmezanem.

Porada

Przeraża Cię perspektywa ścierania sera? Tarcza do tarcia w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!



Bosh Logo
Bosh
3

Włóż do rozgrzanego piekarnika na 5–7 minut. 

Por smażony to jedna z typowych francuskich kolacji. Możesz, wzorem Francuzów, zjeść taką lekką kolację, urozmaicając ją podpieczoną bagietką. Por smażony z parmezanem sprawdzi się także jako dodatek do dań obiadowych z mięsem. Ciepły i rozgrzewający za sprawą przypraw sprawdzi się szczególnie w chłodne miesiące. Potrawy z pora to znacznie więcej niż surówki! Jeśli posmakuje Ci smażony por z parmezanem, może następnym razem skusisz się na krem z pora i suszonej gruszki?

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna
Moje najnowsze odkrycie! Idealna na wieczór z koleżankami.
fiziowaaa
U mnie jednak poszatkowany na mniejsze kawałki :D