Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zasmażany por z parmezanem

Opis wykonania

Jest to danie, które może zaskoczyć niejednego smakosza. Kilka prostych składników, szybkie i łatwe przygotowanie. Por smażony na maśle doskonale sprawdzi się jako warzywa do obiadu lub samodzielna przekąska na ciepło. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z pora, przychodzimy z pomocą!

Zasmażany por z parmezanem - krok 1

Parmezan zetrzyj na bardzo drobnych oczkach w robocie kuchennym.

W garnku zagotuj osoloną wodę, po zagotowaniu ustaw na minimum mocy płyty grzewczej. Pora potnij na kawałki o długości 5–8 cm (zależy od naczynia, w którym będą serwowane), wrzuć do wrzątku na ok. 10–12 minut. Po tym czasie wyjmij, osusz na ręczniku kuchennym, ostudź. Po wystudzeniu przekrój na połówki.

Zasmażany por z parmezanem - krok 2

Piekarnik rozgrzej do 220°C z funkcją grill lub grzanie góra. 

Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj oliwy, ułóż pory i smaż z każdej strony na lekko złocisty kolor. 

Zarumienione pory delikatnie przełóż z patelni na naczynie do zapiekania, posyp parmezanem.

Zasmażany por z parmezanem - krok 3

Włóż do rozgrzanego piekarnika na 5–7 minut. 

Por smażony to jedna z typowych francuskich kolacji. Możesz, wzorem Francuzów, zjeść taką lekką kolację, urozmaicając ją podpieczoną bagietką. Por smażony z parmezanem sprawdzi się także jako dodatek do dań obiadowych z mięsem. Ciepły i rozgrzewający za sprawą przypraw sprawdzi się szczególnie w chłodne miesiące. Potrawy z pora to znacznie więcej niż surówki! Jeśli posmakuje Ci smażony por z parmezanem, może następnym razem skusisz się na krem z pora i suszonej gruszki?