Zasmażany por z parmezanem
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Zasmażany por z parmezanem
Zasmażany por z parmezanem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Parmezan zetrzyj na bardzo drobnych oczkach w robocie kuchennym.
W garnku zagotuj osoloną wodę, po zagotowaniu ustaw na minimum mocy płyty grzewczej. Pora potnij na kawałki o długości 5–8 cm (zależy od naczynia, w którym będą serwowane), wrzuć do wrzątku na ok. 10–12 minut. Po tym czasie wyjmij, osusz na ręczniku kuchennym, ostudź. Po wystudzeniu przekrój na połówki.
Piekarnik rozgrzej do 220°C z funkcją grill lub grzanie góra.
Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj oliwy, ułóż pory i smaż z każdej strony na lekko złocisty kolor.
Zarumienione pory delikatnie przełóż z patelni na naczynie do zapiekania, posyp parmezanem.
Porada
Przeraża Cię perspektywa ścierania sera? Tarcza do tarcia w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!
Włóż do rozgrzanego piekarnika na 5–7 minut.
Por smażony to jedna z typowych francuskich kolacji. Możesz, wzorem Francuzów, zjeść taką lekką kolację, urozmaicając ją podpieczoną bagietką. Por smażony z parmezanem sprawdzi się także jako dodatek do dań obiadowych z mięsem. Ciepły i rozgrzewający za sprawą przypraw sprawdzi się szczególnie w chłodne miesiące. Potrawy z pora to znacznie więcej niż surówki! Jeśli posmakuje Ci smażony por z parmezanem, może następnym razem skusisz się na krem z pora i suszonej gruszki?
Komentarze