Zawijasy z bakłażana
4 porcje
Średnie
Wyśmienita przekąska imprezowa lub przystawka przed daniem głównym.
Składniki
1 szt. bakłażan
10 g orzechy włoskie
czosnek
1 łyżka natka pietruszki
1/4 szt. papryczka chili
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka ocet winny
1 szczypta szafran nitki
sól
Zawijasy z bakłażana
Zawijasy z bakłażana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bakłażan kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Oprószamy solą, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Orzechy, papryczkę, natkę pietruszki i czosnek miksujemy blenderem. Dodajemy szczyptę szafranu, ocet winny i doprawiamy solą. Plastry bakłażan smażymy z obu stron na oliwie aż się zrumienią. Studzimy. Smarujemy pastą plastry bakłażana i zawijamy w rulon. Podajemy posypane ziarnkami granatu
Komentarze