Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zielone pierogi z ciecierzycą i jarmużem

Zielone pierogi z ciecierzycą i jarmużem

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 4 osób

Jeśli tak jak ja uwielbiasz kulinarne eksperymenty to zachęcam do przygotowywania pierogów w różnych wersjach kolorystycznych.

Jako dodatek do tradycyjnego ciasta polecam jarmuż, który nadaje piękny zielony kolor. Wnętrze pierogów wypełniłem farszem o wyrazistym smaku. Nadzienie skomponowane jest z ciecierzycy i jarmużu z dodatkiem aromatycznych przypraw - mieloną papryką i gałką muszkatołową.





Opis przygotowania:



  1. Przygotuj farsz - zacznij dzień wcześniej od zalania suchych ziaren ciecierzycy wodą. Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu.

  2. Po min. 12 godzinach moczenia ciecierzycę przecedź i opłucz w sitku pod bieżącą wodą. Teraz nadaje się już do gotowania, które powinno trwać niecałą godzinę. Ciecierzycę gotuj na małym ogniu w świeżej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj 1/4 łyżeczki soli. Ugotowaną ciecierzycę przecedź.

  3. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na rozgrzanej oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek i podsmażaj przez ok. minutę.

  4. Jarmuż opłucz, usuń twarde nerwy z liści i dorzuć na patelnię. Dodaj także ugotowaną ciecierzycę i przyprawy - gałkę muszkatołową, paprykę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Odstaw do przestudzenia.

  5. Składniki z patelni zmiksuj pulsacyjnie przy pomocy blendera na farsz o niejednorodnej konsystencji.

  6. Liście jarmużu pozbawione twardych łodyg umieść w pojemniku blendera, dodaj oliwę z oliwek, zimną wodę i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

  7. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wlej wodę stopniowo i mieszaj ciasto, następnie dodaj masę jarmużową i całość wyrabiaj ręką na miękkie i elastyczne ciasto.

  8. Ciasto podziel na dwie części. Z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki.

  9. Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.

  10. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

  11. Pierogi serwuję polane masłem i oprószone grubo zmielonym pieprzem.


Wasza ocena

Quiz – co wiesz o kuchni włoskiej?

Kiedy zwykle podaje się antipasti?