Jeśli tak jak ja uwielbiasz kulinarne eksperymenty to zachęcam do przygotowywania pierogów w różnych wersjach kolorystycznych.
Jako dodatek do tradycyjnego ciasta polecam jarmuż, który nadaje piękny zielony kolor. Wnętrze pierogów wypełniłem farszem o wyrazistym smaku. Nadzienie skomponowane jest z ciecierzycy i jarmużu z dodatkiem aromatycznych przypraw – mieloną papryką i gałką muszkatołową.
Opis przygotowania:
Przygotuj farsz – zacznij dzień wcześniej od zalania suchych ziaren ciecierzycy wodą. Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu.
Po minimum 12 godzinach moczenia ciecierzycę przecedź i opłucz w sitku pod bieżącą wodą. Teraz nadaje się już do gotowania, które powinno trwać niecałą godzinę. Ciecierzycę gotuj na małej mocy płyty grzewczej w świeżej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj 1/4 łyżeczki soli. Ugotowaną ciecierzycę przecedź.
Cebulę drobno posiekaj i zrumień na rozgrzanej oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek i podsmażaj przez ok. minutę.
Jarmuż opłucz, usuń twarde nerwy z liści i dorzuć na patelnię. Dodaj także ugotowaną ciecierzycę i przyprawy – gałkę muszkatołową, paprykę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Odstaw do przestudzenia.
Składniki z patelni zmiksuj pulsacyjnie przy pomocy blendera na farsz o niejednorodnej konsystencji.
Liście jarmużu pozbawione twardych łodyg umieść w pojemniku blendera, dodaj oliwę z oliwek, zimną wodę i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wlej wodę stopniowo i mieszaj ciasto, następnie dodaj masę jarmużową i całość wyrabiaj ręką na miękkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na dwie części. Z każdej rozwałkuj placek o grubości 2–3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki.
Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.
Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Pierogi serwuję polane masłem i oprószone grubo zmielonym pieprzem.