Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zielone pierogi z ciecierzycą i jarmużem

Zielone pierogi z ciecierzycą i jarmużem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jeśli tak jak ja uwielbiasz kulinarne eksperymenty to zachęcam do przygotowywania pierogów w różnych wersjach kolorystycznych.

Składniki

Ciasto:
250 g mąki pszennej
1 szklanka liści jarmużu
125 ml gorącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Farsz:
70 g jarmużu
100 g ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Jako dodatek do tradycyjnego ciasta polecam jarmuż, który nadaje piękny zielony kolor. Wnętrze pierogów wypełniłem farszem o wyrazistym smaku. Nadzienie skomponowane jest z ciecierzycy i jarmużu z dodatkiem aromatycznych przypraw – mieloną papryką i gałką muszkatołową.

Zielone pierogi z ciecierzycą i jarmużem - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj farsz – zacznij dzień wcześniej od zalania suchych ziaren ciecierzycy wodą. Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu.
  2. Po minimum 12 godzinach moczenia ciecierzycę przecedź i opłucz w sitku pod bieżącą wodą. Teraz nadaje się już do gotowania, które powinno trwać niecałą godzinę. Ciecierzycę gotuj na małej mocy płyty grzewczej w świeżej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj 1/4 łyżeczki soli. Ugotowaną ciecierzycę przecedź.
  3. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na rozgrzanej oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek i podsmażaj przez ok. minutę.
  4. Jarmuż opłucz, usuń twarde nerwy z liści i dorzuć na patelnię. Dodaj także ugotowaną ciecierzycę i przyprawy – gałkę muszkatołową, paprykę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Odstaw do przestudzenia.
  5. Składniki z patelni zmiksuj pulsacyjnie przy pomocy blendera na farsz o niejednorodnej konsystencji.
  6. Liście jarmużu pozbawione twardych łodyg umieść w pojemniku blendera, dodaj oliwę z oliwek, zimną wodę i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  7. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wlej wodę stopniowo i mieszaj ciasto, następnie dodaj masę jarmużową i całość wyrabiaj ręką na miękkie i elastyczne ciasto.
  8. Ciasto podziel na dwie części. Z każdej rozwałkuj placek o grubości 2–3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki.
  9. Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.
  10. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  11. Pierogi serwuję polane masłem i oprószone grubo zmielonym pieprzem.

Zielone pierogi z ciecierzycą i jarmużem - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Bardzo ciekawe połączenie smaków