Zielony dip z fety, orzechów, mięty oraz szpinaku
![Zielony dip z fety, orzechów, mięty oraz szpinaku](https://akademiasmaku.pl/storage/8119/conversions/zielony-dip-z-fety-orzechow-miety-oraz-szpinaku-5315-single.webp)
1 porcje
15 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Zielony dip z fety, orzechów, mięty oraz szpinaku
Zielony dip z fety, orzechów, mięty oraz szpinaku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10853/conversions/5mITptvXnEgn1b-thumb.webp)
Orzechy upraż przez kilka minut na patelni
Do przystawki blendera z nożami tnącymi dodaj fetę, prażone orzechy, liście mięty oraz szpinak. Wlej sok z cytryny i oliwę z oliwek.
Włącz blender na średnich obrotach i miksuj składniki, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę. Jeśli dip jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody lub oliwy z oliwek.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10854/conversions/tpTjH4VLgwm6GI-thumb.webp)
Spróbuj zmiksowany dip (feta jest słona), dopiero teraz dodaj soli do smaku.
Przełóż zielony dip do miseczki, udekoruj listkami mięty, posiekanymi orzechami i polej dodatkową oliwą. Podawaj z pieczywem lub warzywami.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Komentarze