Zielony vinegret z rukolą
4 porcje
10 min
Łatwe
Doskonały sos do sałatek, drobiu i ryb.
Składniki
50 g rukoli
4 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Zielony vinegret z rukolą
Zielony vinegret z rukolą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dobrze dobrany i skomponowany sos podkreśli smak dania oraz jego wygląd.
Opis przygotowania:
- Rukolę z oliwą zmiksuj przy pomocy blendera.
- Do rukolowego pesto dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą.
TIP
- Jeśli nie lubisz musztardy z ziarnami gorczycy, dodaj do sosu zwykłą musztardę i łyżeczkę ziaren gorczycy.
- Do sosu możesz dodać łyżeczkę oregano
Komentarze