Ziemniaki hasselback ze słodkich ziemniaków z twarogiem i pesto
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Ziemniaki hasselback ze słodkich ziemniaków z twarogiem i pesto
Ziemniaki hasselback ze słodkich ziemniaków z twarogiem i pesto
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pesto: Użyj przystawki blendera z nożami tnącymi do rozdrobnienia natki pietruszki dodaj oliwę, odrobinę soli, migdały. Zmiksuj całość na jednolitą masę.
Ziemniaki dokładnie umyj. Na długości każdego ziemniaka zrób głębokie nacięcia co 2 mm, polej je oliwą (dobrze ją wetrzyj) i posól solą. Ułóż ziemniaki na blasze do pieczenia Air Fry, wcześniej posmarowaną oliwą, ułóż je nacięciem do góry. Piecz w piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 150 stopni. Poniżej wstaw drugą blachę, na którą będzie ściekała woda lub oliwa.
Wymieszaj twaróg w odrobiną soli do smaku.
W ostatniej fazie pieczenia dodaj pomiędzy nacięcia ziemniaków twaróg, zapiecz całość przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ziemniaki wyjmij na talerz, polej pesto, posyp ziarnami granatu.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
Komentarze