Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ziemniaki hasselback ze słodkich ziemniaków z twarogiem i pesto

Ziemniaki hasselback ze słodkich ziemniaków z twarogiem i pesto
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Ziemniaki hasselback to pieczone i nacinane od połowy ziemniaki, które można podawać z wieloma dodatkami. Danie pochodzi ze Szwecji.

Składniki

4 szt. - ziemniaków średnich
200 g - twarogu śmietankowego lub tłustego
4 łyżki - oliwy
- sól do smaku
1 pęczek - natki pietruszki
1 łyżka - migdałów
2 łyżki - ziaren granatu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
396 kcal
Tłuszcz
16.4 g
Węglowodany
50.5 g
Błonnik
13.1 g
Białko
9.2 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Pesto: Użyj przystawki blendera z nożami tnącymi do rozdrobnienia natki pietruszki dodaj oliwę, odrobinę soli, migdały. Zmiksuj całość na jednolitą masę.

Ziemniaki dokładnie umyj. Na długości każdego ziemniaka zrób głębokie nacięcia co 2 mm, polej je oliwą (dobrze ją wetrzyj) i posól solą. Ułóż ziemniaki na blasze do pieczenia Air Fry, wcześniej posmarowaną oliwą, ułóż je nacięciem do góry. Piecz w piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 150 stopni. Poniżej wstaw drugą blachę, na którą będzie ściekała woda lub oliwa.

Wymieszaj twaróg w odrobiną soli do smaku.

W ostatniej fazie pieczenia dodaj pomiędzy nacięcia ziemniaków twaróg, zapiecz całość przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ziemniaki wyjmij na talerz, polej pesto, posyp ziarnami granatu.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Weronika Nawrocka
Super pomysł na kolację, na pewno powtórzę :)