Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ziemniaki hasselback ze słodkich ziemniaków z twarogiem i pesto

Ziemniaki hasselback ze słodkich ziemniaków z twarogiem i pesto
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Ziemniaki hasselback to pieczone i nacinane od połowy ziemniaki, które można podawać z wieloma dodatkami. Danie pochodzi ze Szwecji.

Składniki

4 szt. - ziemniaków średnich
200 g - twarogu śmietankowego lub tłustego
4 łyżki - oliwy
- sól do smaku
1 pęczek - natki pietruszki
1 łyżka - migdałów
2 łyżki - ziaren granatu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
396 kcal
Tłuszcz
16.4 g
Węglowodany
50.5 g
Błonnik
13.1 g
Białko
9.2 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Krok 1

Pesto: Użyj przystawki blendera z nożami tnącymi do rozdrobnienia natki pietruszki dodaj oliwę, odrobinę soli, migdały. Zmiksuj całość na jednolitą masę.

Ziemniaki dokładnie umyj. Na długości każdego ziemniaka zrób głębokie nacięcia co 2 mm, polej je oliwą (dobrze ją wetrzyj) i posól solą. Ułóż ziemniaki na blasze do pieczenia Air Fry, wcześniej posmarowaną oliwą, ułóż je nacięciem do góry. Piecz w piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 150 stopni. Poniżej wstaw drugą blachę, na którą będzie ściekała woda lub oliwa.

Krok 2

Wymieszaj twaróg w odrobiną soli do smaku.

W ostatniej fazie pieczenia dodaj pomiędzy nacięcia ziemniaków twaróg, zapiecz całość przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ziemniaki wyjmij na talerz, polej pesto, posyp ziarnami granatu.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Weronika Nawrocka
Super pomysł na kolację, na pewno powtórzę :)
Babeczka
Bardzo wyborna kolacja pieknienpodana
bsylvia
Bardzo dobre danie - polecam!