Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ziołowa focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi

Ziołowa focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Szukasz przystawki we włoskim stylu?

Składniki

250 g mąki
150 ml ciepłej wody
7 g drożdży instant
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki soli
8 pomidorków koktajlowych
8 liści bazylii
Oliwa z oliwek

Opis wykonania

Foccacia to włoskie pieczywo, zazwyczaj podawane przed głównym posiłkiem. Tym razem mam dla Was wersję z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.

Opis przygotowania:

  1. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę.

  2. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi, aż do uzyskania sprężystej kuli. Może Ci to zająć nawet 10 minut. Dla ułatwienia możesz skorzystać z robota kuchennego.

  3. Następnie odstaw do wyrastania pod przykryciem na 45 minut.

  4. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, np. małej keksówki posmarowanej oliwą z oliwek. Następnie skrop obficie oliwą z oliwek i naciskając palcami dość mocno, zrób w cieście wiele wgłębień sięgających do samego dna formy.

  5. Teraz czas na dodatki – przygotuj liście bazylii i pomidorki koktajlowe. Liście bazylii przy pomocy palca wpychaj w ciasto, tak aby utworzyły swego rodzaju miseczki, do których następnie możesz włożyć pomidory.

  6. Następnie formę przykryj ściereczką i odstaw focaccię na kolejne 40 minut do wyrastania. Ciasto powinno bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość i wręcz wchłonąć pomidory i zioła.

  7. Tak przygotowaną focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) przez ok. 25 minut.

  8. Po wyjęciu focacci z piekarnika warto skropić ją jeszcze raz oliwą z oliwek i odstawić na przynajmniej 10 minut, aby „doszła” w temperaturze pokojowej. Idealna focaccia to ciasto chrupiące z wierzchu, ale w środku delikatne i puszyste. Pyszności!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Pomoc robota kuchennego nieoceniona przy wyrabianiu ciasta ;)
Marta
Fajna przekąska na spotkaniu ze znajomymi.