Ziołowa focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi
2 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Ziołowa focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi
Ziołowa focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Foccacia to włoskie pieczywo, zazwyczaj podawane przed głównym posiłkiem. Tym razem mam dla Was wersję z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.
Opis przygotowania:
-
Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę.
-
Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi, aż do uzyskania sprężystej kuli. Może Ci to zająć nawet 10 minut. Dla ułatwienia możesz skorzystać z robota kuchennego.
-
Następnie odstaw do wyrastania pod przykryciem na 45 minut.
-
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, np. małej keksówki posmarowanej oliwą z oliwek. Następnie skrop obficie oliwą z oliwek i naciskając palcami dość mocno, zrób w cieście wiele wgłębień sięgających do samego dna formy.
-
Teraz czas na dodatki – przygotuj liście bazylii i pomidorki koktajlowe. Liście bazylii przy pomocy palca wpychaj w ciasto, tak aby utworzyły swego rodzaju miseczki, do których następnie możesz włożyć pomidory.
-
Następnie formę przykryj ściereczką i odstaw focaccię na kolejne 40 minut do wyrastania. Ciasto powinno bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość i wręcz wchłonąć pomidory i zioła.
-
Tak przygotowaną focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) przez ok. 25 minut.
-
Po wyjęciu focacci z piekarnika warto skropić ją jeszcze raz oliwą z oliwek i odstawić na przynajmniej 10 minut, aby „doszła” w temperaturze pokojowej. Idealna focaccia to ciasto chrupiące z wierzchu, ale w środku delikatne i puszyste. Pyszności!
Komentarze