Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chipsem z jabłka i orzechami

Składniki

700g. pasternaka
2 średnie ziemniaki
1 duże jabłko
100g. orzechów np.włoskich
sok z 1 połowy cytryny
1 cebula czosnkowa
3 łyżki oleju rzepakowego
1/1.5l. delikatnego bulionu drobiowego
1 szklanka mleka
100ml.śmietanki 30%
5 żółtek
sól,pieprz biały do smaku
mała szczypta cynamony
mała szczypta gałki muszkatałowej

Opis wykonania

Jabłko drążymy kroimy na cienkie krążki,kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,skrapiamy sokiem z cytryny,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 105`C na ok.80minut aż będą chrupiące.W między czasie drobno siekamy prażymy na suchej patelni,odkładamy.Warzywa obieramy płuczemy,kroimy na większą kostkę.W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę lekko podsmażamy,dodajemy pasternak,ziemniaki,zalewamy bulionem,wlewamy mleko.Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną,miksujemy blenderem na gładki krem.Zmniejszamy płomień na najmniejszy,gotujemy kilka minut.Żółtka mieszamy ze śmietaną, wlewamy do zupy mieszamy trzepaczką,doprawiamy do smaku.Zupę rozlewamy na talerze,podajemy z chipsem,posypujemy orzechami,skrapiamy olejem rzepakowym.SMACZNEGO
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych