Zupa krem z pasternaka
6 porcje
120 min
Łatwe
Chipsem z jabłka i orzechami
Składniki
700g. pasternaka
2 średnie ziemniaki
1 duże jabłko
100g. orzechów np.włoskich
sok z 1 połowy cytryny
1 cebula czosnkowa
3 łyżki oleju rzepakowego
1/1.5l. delikatnego bulionu drobiowego
1 szklanka mleka
100ml.śmietanki 30%
5 żółtek
sól,pieprz biały do smaku
mała szczypta cynamony
mała szczypta gałki muszkatałowej
Zupa krem z pasternaka
Zupa krem z pasternaka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jabłko drążymy kroimy na cienkie krążki,kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,skrapiamy sokiem z cytryny,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 105`C na ok.80minut aż będą chrupiące.W między czasie drobno siekamy prażymy na suchej patelni,odkładamy.Warzywa obieramy płuczemy,kroimy na większą kostkę.W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę lekko podsmażamy,dodajemy pasternak,ziemniaki,zalewamy bulionem,wlewamy mleko.Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną,miksujemy blenderem na gładki krem.Zmniejszamy płomień na najmniejszy,gotujemy kilka minut.Żółtka mieszamy ze śmietaną, wlewamy do zupy mieszamy trzepaczką,doprawiamy do smaku.Zupę rozlewamy na talerze,podajemy z chipsem,posypujemy orzechami,skrapiamy olejem rzepakowym.SMACZNEGO
Komentarze