Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa krem z pasternaka

Opis wykonania

Chipsem z jabłka i orzechami

Jabłko drążymy kroimy na cienkie krążki,kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,skrapiamy sokiem z cytryny,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 105`C na ok.80minut aż będą chrupiące.W między czasie drobno siekamy prażymy na suchej patelni,odkładamy.Warzywa obieramy płuczemy,kroimy na większą kostkę.W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę lekko podsmażamy,dodajemy pasternak,ziemniaki,zalewamy bulionem,wlewamy mleko.Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną,miksujemy blenderem na gładki krem.Zmniejszamy płomień na najmniejszy,gotujemy kilka minut.Żółtka mieszamy ze śmietaną, wlewamy do zupy mieszamy trzepaczką,doprawiamy do smaku.Zupę rozlewamy na talerze,podajemy z chipsem,posypujemy orzechami,skrapiamy olejem rzepakowym.SMACZNEGO