Zupa krem z pietruszki i jabłka
4 porcje
Średnie
Zupy kremy to gęste i aromatyczne posiłki. Bardzo zdrowa i lekkostrawna zupka.
Składniki
5 szt. korzeń pietruszki
2 szt. jabłka
1 szt. cebula
0,5 szklanka mleko
5 dkg masło
2,5 szklanka bulion drobiowy
1 szczypta gałka muszkatałowa
2 szt. liście laurowe
1 szczypta pieprz biały
1 szczypta sól
Zupa krem z pietruszki i jabłka
Zupa krem z pietruszki i jabłka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Korzenie pietruszki obieram,myję i kroję w kostkę.Cebulę czyszczę kroję i kroje w kostkę.Jabłka obieram ,usuwam nasiona i kroję na małe części.W garnku stapiam masło. wkładam pokrojone warzywa i jabłka.Dolewam bulion drobiowy i dodaję liście laurowe.Gotuję 20 minut na małym ogniu będą miękkie :pietruszka.cebula,jabłko,pietruszka.Wlewam mleko i doprawiam do smaku solą i pieprzem.Zagotowuję ponownie i miksuję na gładką masę. Rozlewam do kokilek i posypuję mieloną gałką muszkatołową.
Komentarze